onsdag 18. januar 2012

Byutvikling og lang tidshorisont ! ..


Sommeren -86, for snart 26 år siden fikk Christiania SF med seg Oslos gode ordfører Albert Nordengen med på "inspeksjonstur langs havna". Turen gikk langs 3km dypvannskaier som var rensket for alt , bortsett fra gamle lastebåter, råtne traktordekk og avskallede betongpæler.

Med reker, hvitvin og "kåseri" på  gladskipene s/y Ilx-is" og s/y Caprice og ble det en lang og solrik båttur i oslo havnebasseng denne junidagen, hvor ideene til en mer aktiv havnefront ble lagt frem og diskutert ivrig.
At vi underveis lurte med havnekaptein Berg ombord, han som var beryktet for å tviholde på sine havnekilometere og forvaltet sitt pund ved å sette ut tomme containere over "hele strekket" fra ormøya til filipstad,, var vel også bra!
Sammen med noen andre krefter innen lokalpolitikken, næringsliv (Fred O) og handicapidretten (Erling Stordahl, Finn Røren/Trygve B)  var dette starten på fremtidige positive havneaktiviteter utover lasting/lossing fra de glissne havnepirer...  
"Oslo waterfront" ble en god ide og bred tanke, selv om første utbygging på verkstedhallen på Aker Brygge såvidt hadde startet opp - og parkeringslekteren skjulte "perlen" - Tingvallautstikkeren!

Slik så forsiden av "konseptet" om gjestehavnen midt i oslo by, sett ut fra Honnørbryggen -  ideen og skissen for badeland/akvariet/havnerestaurant på tjuvholmen.....

Konsept for Oslo gjestehavn, aktivitetssenter for seilsporten, vannsport, lokal båtturisme (båtweekend inn fjroden istedet for til sandspollen..)  handicap-idrett og "barefoot-waterfront" sted. Tegning på forsiden av dette "middelalder-dokumentet på 12 sider" er gjort med påholden penn fra "honnør-bryggen" med utsikt sydover.
Sporen og forbildet var havnemiljøene langs Øresund og i Cph som viser at vann trekker til seg miljø og aktivitet. I Oslo var det kun måker og lastebåter som lyste opp havnen på den tiden!
Det tok nesten 25 år før lagerskurene på tjuvholmen ble noe som kan sies å være vakkert. I mellomtiden har det maritime miljøet rundt Herbern Marina bidratt til et godt og aktivt oslomiljø - også utenfor høysommeren.
Blir det gode aktiviteter i fremtiden der ute mon tro, eller blir det en stille glassby med tomme caffelatte-steder 9 mnd i året, og med 200 kr timen for parkeringsplass? Hvordan klarer de "myke interesser" seg mot utbygingsresurssene som vil maksimalisere andre kvadratmeterverdier langs den nå delvis utviklede kai-stripen? Hvordan vil Aker brygge se ut i fremtiden - nå som mye investeringskroner legges ned i Bjørvika? Blir omrpdet rundt Kongen/Filipstad revitalisert og plass ryddet til mere enn Kielerfergen og taxi-cafe?
Kommunens planer om Fjordbyen er fantastiske, med visjoner og utbyggingsideer i tiden. Balansering av almennheten / tilbud til hele beforkningen, og åpningsluker inn mot bryggekanter er like viktig fremover som for 25 år siden!
Slik ser det ut idag

Slik blir det senere


Fra AstrupFernleys hjemmeside;
Det nye Astrup Fearnley Museet som nå tar form i Oslos nyeste bydel Tjuvholmen åpner den 28. september 2012, og vil bestå av to bygninger som skal huse henholdsvis museets faste samling og skiftende utstillinger. Internasjonalt anerkjente kunstnere som blant annet Andy Warhol, Damien Hirst, Jeff Koons, Charles Ray, Richard Prince, Matthew Barney, Bruce Nauman, Robert Gober og Cindy Sherman vil dermed få sin permanente visningsplass midt i Oslo - i sjøkanten!
Store, moderne utstillingslokaler vil også gi museet mulighet til å fortsette sitt ambisiøse program for skiftende utstillinger. Til sammen vil Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst få omtrent 4200 m² til rådighet. Det nye museet vil bli plassert i en skulpturpark som også skal tegnes av Renzo Piano.
Arkitektonisk er Astrup Fearnley Museet i Oslo noe av det mest originale Renzo Piano har gjort. Han har tegnet en rekke berømte bygninger verden over, og er antakeligvis mest kjent for oppføringen av Pompidou-senteret i Paris i 1977.
Piano har vunnet flere priser for arbeidet sitt, blant annet den prestisjetunge Pritzker Architecture Prize i 1998. Av nyere arbeider kan nevnes Padre Pio-kirken (Chiesa di Padre Pio) i San Giovanni Rotondo (2004), Whitney Museum of American Art i New York (2005), The New York Times Building i New York (2007), London Bridge Tower i London (2008) og utvidelsen av Art Institute of Chicago med den tilhørende gangbroen Nichols Bridgeway fra Millennium Park i Chicago, som sto ferdig i 2009.
I 2007 bekreftet han at han skulle designe det nye Astrup Fearnley Museet på Tjuvholmen i Oslo. Dette er Pianos første arbeid i Skandinavia.
------
CSF bør vel bli invitert på åpningen av Astrup Fernley museet ihvertfall - men forventer ikke å bli honorert for annet enn påfyll i de små glassene... men gleden over å ha sett riktig fremover i en generasjons-perspektiv skal ingen ta fra oss glade gutter i CSF !

Men hvem har tid nok til å sikre "myke" miljøverdier i den nye områdene på Sørenga/loenga? Blir det motorbåtmarina, eller tar vi lærdom fra Stockholm eller Hamburg`s utviklede miljøer for å få opp positiv aktivitet langs hele bryggekanten fra Sjursøya til Frognerkilen?

....og siden noen plasserte Operaen innerst i en bukt, kan vel Munch vippe`s opp på tangen - og bli neste fyrtårn- signaturbygg vi trenger på havnen --))

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar