mandag 18. februar 2013

Mammut - paradokset

I den norske forlagsverden så er alt av priser på all mulig litteratur gjennomregulert - til og med E-bøker har man "drept" for å sikre at papir-produksjon overleverer på flotte salgsbord i dyre bokhandlerlokaler.

Så selger forlagene ut til 70%rabatt overskuddsbøker som støver ned på gigantiske lagerhyller, selv det er jo god pris da marginalkostnaden for å produsere litt for mange bøker i opplag, legge det på store lagerreaoler, er langt lavere..
Det nye iår er at man får med kjente forfattere som står og "promoterer" sine utsalgs-tittler.... I norge selges det orinært 4 bøker pr innbygger pr år, 20 mio tilsammen. Ingen stor endring på det tallet de siste 25-årene. 1,3 mio går på mammutt til 70% rabatt. Se bort fra kioskklitteratur, så er dette 10% av volumet. Prisene på bøkene har bare økt de siste 30 årene - innkjøpsordningen sikrer at produksjon av papir til bilioteker blir sikret for de få utvalgte tittler - gjort av bransjen selv.
Kostnadsreduksjon gjennom digital originalproduksjon, og muligheter for "print-on-demand" (unngå å legge på lager til fremtidig mammutt) har ikke medført annet enn større marginer til forlagene som har sikret en vertikal eierskap i verdikjeden.
"Her skal det ikke etableres andre måter å sikre flere/mere bøker (digitale eller papir) inn til folket - og når man snakker om deregulering tror man at det er en e-handelsløsning som Amazon som er alternativet.... E-bøker - solgt fra utlandet til norske lesere burde koste mellom 50 og 100,- kroner (uten mva) distribueres over nettet på sikre drm-plattformer (ePub f.eks) Skribenten/forfatteren vil og burde få mesteparten av inntektene, og betale evnt sin markedsføringsagent selv.

Kulturministeren som har nye forskrifter for bøker ute på høring, burde heller sikre at innkjøps-ordningen og det de legger i potten der går til å styrke forfattere som er "i startgropen" - istedet for å støtte papirproduksjonen.. Men tør forfattere (selv de refuserte) å være med på et bok-verdikjede som plasserer forlagsredaktørenes makt i en rimelig størrelse - selv om dette vil sannsynligvis 10-dobble salget av litteratur i norge ? Det vil styrke kunnskapsnorge - uten tvil!

For prisen pr bok betyr jo mye for hva selv rike nordmenn kjøper og leser - det viser mammut-salget godt selv om det er mange julepresanger som blir kjøpt inn i disse dager da.....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar