torsdag 23. september 2010

Politisk pytt-i-panna i sverige

Endelig opptelling etter valget i sverige er over, og den borgelige alliansen mangler 3 stemmer for å få rent flertall. Reinfelt "vant krigen" men tapte freden- og får inn 20 sverigedemokrater på ytterste høyre fløy som er på vippen.... en posisjon et parti med 5% neppe fortjener - men som de kommer til å utnytte til det begredelige fremover!

Noen refleksjoner rundt alt som er skrevet og sagt i media siste dagene....

1. Ingen burde være forundret over at et mørkeblått parti faktisk kommer inn i riksdagen for første gang i sverige. Litt fokus på innvandring i en tid med 10% arbeidsledighet måtte bringe samme trend og krefter til sverige som i alle andre europeiske land. SD går fra å være en protestbevegelse til å stille kandidater inn i det etablerte demokratiet. Det kommer sikkert til å komme store feilskritt og mediabomber/tabber/flauser fra de 20 representantene, tilsvarende alle andre nye partier som får en ny rolle i et parlament (hvem husker ikke FrP i sine første valgperioder, eller da SV fikk inn 16 ganske unge og uerfarne representanter (bl.a Paul Chaffey) i sin tid). Da var det enda flere dumme mediautspill enn idag (om mulig)

2. Når pressen (spesielt fra ytterste venstresiden) skal irettsette SD så peker de på at det var nynasister blandt dem for 20-25 år siden. La oss konkludere med at det er bedre at de spiller sin politikk i "øppet landsskap" enn i mørket. Men folk endrer seg over tid, og gamle revolusjonære AKP ML-ere eller kommunister i Norge har også endret holdninger og funnet sin plass i det politiske landskap (også langt inn i arbeiderpartiet...) Jeg savner saklig angrep fra pressen på SD - og håper de er sterke nok til å vise at SD er for smale, for svake og har dårlige argumenter!

3. Nye partiorganisasjoner vil og bør feile - og ha kjempeproblemer med å bygge opp disiplin blandt sine folk. Selv i "regelbunda sverige" med tradisjoner for organisasjon, regler og samhold..
Men jeg synes faktisk det er verre når partiorganisasjonledelsen i senterpartiet i norge ikke unngår å ta imot penger fra offentlige selskaper - samtidig som de tar politiske beslutninger til selskapenes fordeler - etter at de har eksistert i snart 100 år ogf burde ha etablert rutiner, prosesser og holdninger... (hvem i media løper etter markedsføringsinnsats i troms - og ser om det påvirket SP kandidat - som gjorde at vi ble tvunget til 4 nye mørkerøde år på stortinget??)


4. Sannsynligheten for at 2-3 av de 20 delegatene fra sverigedemokratene vil kunne hoppe ut - som frittgående representanter eller inn til FP/Moderaterna, er tilstede. Dette er vanlig i dansk politikk - hvor det er enkeltpersonene som betyr ofte mere enn partiene til syvende og sist.

5. Hvis dette ikke skjer snart, og alliansen (hvis de etablerer regjering 5/10) ikke får igjennom de fleste sakene sine (må søke støtte fra andre utenfor i hver sak) , så har de i hvertfall muligheten til å¨skrive ut nyvalg, i motsetning til Norge.

For det er ingen som tror at en av de borgelige allierte (Kr-demokratene) vil "hoppe over" til en rødgrønn blokk, for med det sikre absolutt flertall i riksdagen??? Det er vel bare Mona Sahlin som drømmer om det....

1 kommentar:

  1. God analyse. Dette er ikke så spesielt som en del medieoppslag vil ha det til. Ditt punkt 4 har jeg også tenkt på. Når Alliansen bare mangler to eller tre mandater vil det være en ganske stor sjanse for at noen fra SD går over i løpet av perioden. Jeg kjenner ikke de interne forholdene i SD, men jeg vil anta at de i likhet med for eksempel Frp i Norge har litt ulike fløyer, med ulik grad av kulturell avstand til Moderatarna. Det kan være vanskelig å holde sammen en så stor gruppe i Riksdagen når man ikke har noen erfaring med å ta stilling til konkrete saker på den måten de må gjøre nå.

    SvarSlett