tirsdag 24. november 2009

80.000 forsinkelser og ingen konsekvens for de ansvarlige?

For noen uker siden stod det å lese i media om de 200 flyavgangene som var vesentlig forsinket i Norge hver dag. (80.000 årlig)
Hadde det enda vært flyplass på fornebu, så kunne vi reisende forstått at det var trangt og lett kunne oppstå forsinkelser. Men med de investeringene som er gjort på norske flyplasser siste årene, burde det vært presise avganger og ankomster mellom alle norske/nordiske flyplasser!

Har du lurt på hvorfor??

Glem uduglig ledelse, slappe prosessrutiner i avinor og selskapene. Det er neppe hovedårsaken til udugeligheten!
Det som er viktig for selskapene er å holde på flypassasjerer som har forvillet seg innenfor sikkerhetssonen - så lenge som mulig! Dermed kan man selge verdens dyreste smørbrød - peanøtter, klær, smykker og kiosklitteratur fra alle de m2 som er dekket av shoppingaktører! Dermed kan Avinor høyne huslejen, og bygge nye parkeringshus som lejes ut til QPark eller andre til høystbydende på anbud.Og spiralen fortsetter - til den sprekker.

De fleste jeg kjenner er kun interessert i minst mulig opphold på en flyplass. Bor du i oslo/syd for oslo og må bruke Gardemoen, så er det dyrt (reise dit, parkering) og tar tid (reise hjemmefra 2 timer før flyet går er vanlig)

Hadde flyselskapene og Avinor blitt pålagt å dele ut gratis mat og drikke (inkl fri alkohol) til passasjerer som blir offer for forsinkelser, ville nesten alle fly gått presist!
Alternativet er at de skal betale full timepris/kompensasjon til de reisende; 500-1000 pr time som er gjennomsnittlig kost for medarbeidere.

Da ville selskapene både respektert at reisendes tid har en verdi - og skulle gitt en økonomisk konsekvens hvis de ikke klarer å levere flyreisen slik som lovet - og som reisende har betalt dyrt for!

Og appropo boblen som sprekker; Det gir muligheter for andre selskaper på andre flyplasser (rema1000-airlines på Rygge, eller ta bilen til København. Idag tar det nesten like lang tid å kjøre bil Oslo-København som å bruke flyregimet via Gardemoen/Kastrup! Og billigere for meg - men kanskje ikke for miljøet!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar