onsdag 20. juli 2011

Dopfri Thor de France?

En av de største norske idrettsbragder - i en av de store verdenssportene i årets Tour deFrance; all honnør og gratulasjoner for gårsdagens seier til Thor Hushovd, oksen fra Grimstad!
Men så topper "1/2 meter-taperen" fra igår med å vinne fjelletappen over Seistriere idag! Dette var rått Edval Boasson Hagen, denne jyplingen fra lillehammer med kanskje større fremtid som  fremtidig vinner av hele touren enn oksen fra Gromstad!  Begge har faktisk satt alvorlig preg på årets sykkeløp og vist sykkelverden at et lite marginalt sykkelmiljø langt mot nord hamler opp og er beste landslag i årets TdF - og det med 2 ryttere!! 

Dette bygger mye norsk selvtillitt på tvers av idrettsfamilien- og viser en taktisk, teknisk og styrkemessig kapasitet til rytterne som knapt noen trodde var mulig for noen år siden!  
Hvor er danskene blitt av? Hvor er Pelle, østblokk-epoerne, spanjolene, italienerne og de andre som tidligere dominerte denne idretten som har et høyt antall helproffesjonelle utøvere?  
 Jeg som følger dansk media mye om sommeren er vant til at Bjarne Riis, Rolf Sørensen, Dop-Spurven og en ganske stor dansk sykkeltropp dominerer på "de store lagene" og i medieruten gjennom hele juli.  I mer enn 15 år har TdF vært sendt direkte på Danske TV i juli måned. Nå leder våre 2 ryttere rankingen som verdens beste sykkelland i TdF! Dagens siste 5 mil av Boasson Hagen var som å se Northug på sommerføre!

Spekulasjonene om at Nordmenns fremgang er tuftet på at det faktisk er mindre dop-juks i denne "melkesyre-orienterte" idrettsgren får vi positivt ta med oss - og håpe at idretten selv er med å renske ut de som balanserer på feil side av grensene.
At miljøet på toppidrettssenteret i Oslo har bidratt til å bygge opp utøverne - og kan dokumentere oksygenopptak av våre idrettsutøvere tilbake til deres ungdom, gir en trygghet for at deres kjempekrefter er ærlig bygget opp og tuftet på talent, hard trening og gode gener.
Alle visste for 12-13 år siden at Thor Hushovd var i særklasse sterk - og talentet var kapabel for treningsdoser som andre ville ha dødd av. Men var det mentale sterkt nok til å ta opp kampen i 10 år fremover mot folk man visste jukset? Med gul trøye 7 dager og flere etappeseire i tilogmed klatreetapper har han gitt svaret selv i 2011! Takk Thor!

Første gang Thor Hushovd vant en etappe i TdF hadde Dansk TV fulgt og kommentert løpet i 4-5 timer - uten å nevne Thor en eneste gang. Jeg husker det godt, for jeg blogget om forkjellen i hva mediane skrev om samtidig. Dansk TV visste vel ikke at det var sykkelutøvere fra "bjergene der nord" - kun vinterskiløpere ! Spekulasjoner om hvem av de danske rytterne som skulle vinne var et 4 timers "koke suppe på spiker"- uthalingskommentering. Så kom Thor rasende "fra intet" over målstreken, og den danske kommentaren nærmest i en bisetning sa:  "....så kommer nordmannen "Thor hoshow" og vinner spurten" - mens forklaringen på hvorfor beste danske CBC eller RadioShak rytter kom på 20 plass fortsatte...
Dansk media fortsetter med sin type sykkel-dekning, og om et par år når de ikke overfører TdF lenger så vil denne sykkelinteresen i vårt flate naboland reduseres til minimum eller dø ut med skammens dop-generasjon rundt Bjarne Riis....

Da er det en sann fryd å høre på de norske kommentatorer - Kaggestad, Lauritsen & Paaske. De vet hva de snakker om, ser gode poenger i løpet før det skjer, har gode refleksjoner i "bakrommet" som chitchatfyll - og de er sylskarpe på å få med de sportslige rykk og høydepunkter underveis i de mange timene sendingene går. Her viser norsk media en styrke på sportsprogramm-produksjon som startet vel med Finn Aamodt som "faglig sidekommentator"  på Alpin på 90-tallet og har fortsatt videre i de fleste store idrettsgrener.
Det er ikke "alltid" full klaff med å bruke sportsutøvere - men det er lettere å få en god kommentar ut av x-utøver enn å få en "rosa-journalist" til å forstå de mere "kompliserte" idrettsgrener... (ikke alle idretter som går på tid eller antall mål)

Så om den norske dominans i Thor de France er tuftet på egen styrke opparbeidet gjennom mange år, eller på mindre dop fra danske og andre internasjonale utøvere, vet jeg ikke. Men at årets resultater vil påvirke og øke interessen for ulike deler av sykkelsporten her hjemme, er jeg helt sikker på!

Da får vi håpe at det legges litt tilrette for dette, så våre hullete, svingete og smale veier inn og ut av sørkedalen og andre daler, ikke skaper mer trafikkfarlige situasjoner enn nødvendig. Det er flere enn dette strekket som trenger egen trase for de store sykkelhorder  - helst før det skjer en alvorlig kollisjon mellom biler og myke syklister!

La oss håpe at mange nordmenn reiser til sykkelVM i københavn i september- og viser dop-problemet ryggen - og med "en lille en" viser sann idrettsglede og jublende flaggstøtte til det norske landslaget på sykkel!  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar