torsdag 21. juli 2011

Hacked NEWS 2011; Den 4 statsmakt døde !!

Robert Murdoch, vår "helt eller fiende" fra da 80-tallets store endringer i avis& mediaverden! Mens typografene i UK streiket til de ble utestengt helt fra produksjonslokalene, så tok det 20 år lengre tid før akersgaten hadde forstått at verdens dyreste skrivemaskin-kompetanse ikke måtte ha bly under neglene.  
Murdoch har akkurat bekreftet W-teorien (Wave-teorien) min som sier at alt som går opp- faller ned... Ingen trodde vel at en Oussi, etterkommer av deporterte straffanger skulle klare å dominere media i "the uk empire" med rene hender og rak rygg over veldig lang tid.....

I flere tiår har alle visst at avisene i england grafset på alle måter for å få sine "stories"
Selv om grensegangene og løssluppenheten innover i politi- og politikerkretser kanskje vil vise adskillig mer alvorlige etiske problemstillinger i tiden fremover, så har 60 millioner engelsksmenn tross alt akseptert grafsing i A-B og C kjendiser underbukse-liv i mange år..... og betalt sitt pund for å lese de smørje-tabloidforsidene som er enda mer vulgære enn både VG og Dagbladet her hjemme har klart å få frem..

Men hadde denne telefon- hackingen skapt like så store konsekvenser hvis de som ble overvåket/avlyttet var islamske fundamentalister eller mulige terror-celler? Eller at de dokumenterte politikeres tvilsomme adferd og pengemessig grådighet i et klasse-samfunn fra forrige årtusen? Hva vet vi om ikke engelske mediaer har vært brukt til også å skaffe den type informasjon de siste 10-20 årene?
Det er vel begrenset hva M5 og James Bonds etterkommere har vært istand til mellom sine tea-time-resttime. Med 60 mio mennesker er det mange smarte folk på denne øya, men f.... så mange oppgraderte kostskole-gutter som med god posjon arroganse og åndssnobberi  også..

Er det noen som ikke tror at norske journalister og redaksjoner ville brukt de aller fleste triks for å ha "ryggdekning" for sine overskrifter, ingresser eller tekster? Eller har lært noe av sine engelske kollegaer ? Så blinde er vi ikke, selv om personvern og noen grenser for privatlivets fred står sterkt i norge. Greit nok at alle historier om kongehuset eller politikere ikke kommer opp på forsidene - men hva vet vi om norsk mdeia bruker arkiverte historier til å presse frem andre "mindre farlige" stories?

Spør deg selv neste gang du leser en artikkel om et tema du virkelig kan noe om, folk du kjenner godt, eller en hendelse du var øyevitne til (ulykke etc); Hvor stor er avstanden mellom din oppfattelse og det som står på trykk! Nesten like langt som når du googler deg selv og tror at det du får opp er et sant bilde...

Hvis det er "stor avstand" på saker og temaer du "kan noe om" , er det grunn til å tro at det er tilsvarende på saker du "ikke vet noe om" ?? Virkeligheten er langt unna det den 4 statsmakt viser til vanlig - og noen ganger kan man tro at de graver etter agurker bare for å grave....

La oss håpe at utviklingen vi har sett de siste 10 årene, med mer levende bilder, direkte-rapportering og internett med sine sosiale arenaer som mediabærer - reduserer den manipulative faktor til de tradisjonelle redaksjoner - og bringer bruker/leserfokus frem og copy-journalister tilbake.

Om 10 år kommer folk til å "designe" de informasjonskildene jeg har tillitt til og lage min egen "store og lille, tekst- og video-baserte" nyhetstjeneste. I lategorien "royal gossip from UK vil jeg ikke betvile at News er en god kilde for søppel, og vil defineres inn på listen.... men mitt totale medie-inntrykk blir bestemt langt utenfor redaktørenes stadig mindre imponerende redaksjons-evne..

En av første generasjon løsninger som finnes idag heter tabbloid, og hentes her.
http://www.tabbloid.com/share/84501/132513fab2ca11e0a5f0001cc4ddbc68
Om et par år er defineringskilde grensesnittet oppgradert og da definerer kanskje majoriteten av lesere selv dine mediakilder.. og betaling kanskje som micropayment direkte til journalister/bloggere eller nyhetsbyråer...

Da har nok Murdoch forlengst flyttet pengene sine inn i eiendomsmarkedet og kjeder seg i forutsigbare pengebinge.....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar