tirsdag 25. mai 2010

Monarki, penger og ex-kongelige - farlig mix!

De siste dagers avsløring av prinsessen av York, ex-kone til tronfølger nr 2 i arverekkefølgen, er alvorlig av flere grunner, langt utover henne som greedy person, som tar betalt ikke for å gjøre en ærlig jobb, men for at folk skal kunne "komme inn på banehalvdelen" der hvor beslutninger tas.

Fergies troverdighet er slutt, hun kan umulig gjøre noe annet enn å drikke te med artistokartvenninner (hvis det er flere igjen som tør) eller utenlandske establishment-jetsettere som synes at et "lite" feilgrep fra en som "ble latt pengelens" av verdens rikeste familie etter skilsmissen, er iorden.

Ex-mannens formannskap i GB handelpolitisk forum, er ikke riktig. Skal kongelige ha en rolle i næringslivet, skal det være som snorklipper og representasjon, mens selve prosessen og administrasjon må gjøres av de som er ansatt eller valgt. Kong Harald og Kronprinsen har vært tydelige på sine roller, og styrer klart unna direkte posisjoner, selv om Giske gjerne vil ha med "de beste" hodene i sine guttekluber..

At kongelige innvolverer seg som beskyttere av sosiale- eller humane organisasjoner er positivt, og bringer dem neppe inn i situasjoner der hvor de har "utøvende" makt eller skal brukes som kommersiell resurs.

Fergie`s rolle i frivillige organisasjoner de siste årene har vært stillt spørsmålstegn ved. Ved og hvis det blir gjennomgang av donasjoner, inn til stiftelser hun har "representert", hvis det er mulig, vil kanskje dette vise hva hun har sørget for å få inn til disse organisasjonene - men neppe hvor mange % av disse som har kommet direkte eller indirekte til hennes lommer eller caymans bankkonti. Der burde noen grave 10 år tilbake!

Mennesker i offentlige posisjoner som forsøker å snyte til seg penger, skjult og grunnet egne muligheter for å berike seg på andres posisjoner, bør faktisk få personlige konsekvenser, da normal strafferettslig sanksjoner neppe vil iverksettes. Det er vannskelig å kjøre sak, dokumentere bevis etc. Overtramp gjøres i skattesnusksaker, politiker-vedtak, myndigheter som ikke gjør sine lovpålagte oppgaver, eller kongehus som ikke sørger for å bygge langsiktig tillitt i alle ledd. Likeså galt er det- og likeså viktig er det at dette medfører at folk minst stiller ryggen til!

Flere medier vil i ukene som kommer spørre seg om dette kunne skje i scandinavia og med de unge nye innflytne... Vi får håpe at det aldri skjer, men risikoen er jo tilstede. Alltid har kretsene "nest nærmest" kjernemonarken vært i risikosonen. Men da vi ikke har "adel" og mange 50%kongelige, så kanskje vi skjærer unna. Den er kanskje en grunn til at Prinsesse Ragnhild flyttet til Brasil med Erling Lorentzen for å bygge rede i sin tid. Idag, med Jonas troskapsevne til Madde i friskt minne, skilsmissen med Alexandra i DK viser at det er grenseganger i de kretser også som skal etableres i en moderne virkelighet.
Måtte Ari Behn være så klok, at han finner personlig utvikling og mening med livet uten å gå til ekstreme skritt utenfor vår "brede kongesti" eller på de mer lugubre vertshus. Vi vet alle at det er lang tid mellom hver 50 siders bokutgivelse, med mange fristelser i fjord og fjell. Men Martha er nok romslig nok til å holde han i øra på folkelig vis - og gi han parnepass oppgaver som gjør han "occupied"

For å falle i samme sorte hull som Fergi, er det ingen som unner Ari.
At Jonas Bergstrøm havner der, gjør jo bare at vi andre med testosteron kan glede oss over at Madde er singel igjen.... men det er neppe noen real nordbaggar som har lyst (eller råd) brødfø en pen, bortskjemt bernadotte-tjej lenger enn høyst nødvendig - kanskje en uke eller to holder for oss umoralske norske!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar