torsdag 25. august 2011

Norsk petroholisme og REC

Nok en industrigren er på vei til å stenge alle dører i norge. REC med sine Solcelle-wafer-teknologi møter harde realiteter og stupdykk i de internasjonale priser - til tross for alle grønne piler burde peke oppover...

Årsakene er sikkert mange, og tysklands subsidier til solcelleprosjekter sikkert avgjørende.
Men hadde Olje&Energi departementet som har ansvaret for energistrategien for norge (sammen med miljø-dep)  hatt åpne øyne og handlingsdyktighet så ville man gjennom olje og gass--røyken sett muligheter der hvor industrien ser mørke nedbemanningshull!

Mulighetene heter å etablere et samtrafikkregime for privat produksjon av strøm - inn mot det offentlige eide nettet, og regulert nettaktørene til å ta imot i sol/sommertiden, og gitt tilbake i gråvær/vintertiden hadde åpnet for en hel ny kompetanseindustri i norge!

På denne måte hadde et valig hus som skulle bytte takene sine  (les; alle hus fra 50-60 tallet) kunnet skiftet til standard solpaneler- produsert hos rec eller sammen med kinesisk lavpris, satt på en toveis el-måler og produsert 30.000 kwt ren energi hvert år. Et par dagers bygnads-periode- og så direkte i "privat produksjon" - bra??

Idag må en huseier etablere et lite "kjernekraftverk- eller minikraftverk" med 2 kg dokumentasjon og tunge krav for å samhandle med energibransjen.  Det er en beskyttet bransje - kan man vel si...

Regnestykke;
Investering solcellepanel 200m2 tak = 300.000
Måtte ha bekostet taksten allikevel = 150.000
Investeringshorisont 20 års levetid, effekten reduseres litt.
Nedbetaling pr år = 8-10.000 kr

Produksjon 25-30.000 kwt , verdi ca 30.000 - vil øke til 60.000 når vi kobles til europa og ikke nordisk kraftbørs!
Avgift for inn/ut av offetlige nettverk 10%?

Gevinst 10-20.000 pr år i form av redusert energikostnad = bra incitament for alle oss grønnskollinger + mulighet for å skryte på oss litt gratis miljøalibi utover thinkbilen til ..... i selskapslivet !

Hafslund og andre kan dermed bruke energi som de får inn fra miljø-bevisste huseiere til å bruke til andre kunder i nærområdet. Dermed sparer de vannmagasiner og er ikke så rammet av svingninger om sommeren!
Magasinet som de har i fjellet er derfor også mindre påvirket om de glemmer å skru igjen kranen....men de kan eksportere til europa og tjene gode penger på ærlig måte, ikke ved å dytte risiko og kostnader over på huseiere som sitter stuck uten å ha alternatve energikilder.... Dessuten vil vannbasert norsk kraft være bra da det er 100% renprodusert kraft som erstatter kullkraft i åpne brudd (atmomkraft skal jo bort...)

Spørsmålet om kw-basert samtrafikk står ubesvart på 3 året hos vår tidligere petroholiserte statsråd - men det kan jo være at den nye gode bondevett-statsråden kan åpne noen nye øyne mens han begeistret skriver i dagens aftenposten hvor flinke vår olje&gass-bransje er som klarer å finne mere fossilt drivstoff.....  Men han er vel minister for all energi??
Er det kanskje et feilgrep som stanser ethvert alternativ fra vind/sol/jord/bio ? Erik Solheim, kom ut av skapet.....

1 kommentar:

  1. Hei Leif,

    Velkommen med din røst! Undertegnede sammen med andre og Solenergiforeningen har prøvd siden ca 2005 til å ha en dialog med UD, Miljø, OED, Næring, Norad, Norfund, SNPower m/flere om energi sett i en desentral setting. Det nytter ikke. Kraftmafia'n (les Vannkraft/NVE) på den ene siden har makt og en annen maktfaktor det bevilges store beløp som via Norfund/SNPower som er ikke noe annet enn en bank/finansinstitusjon fokusere på at oljeinntektene våre får best mulig ROI via investeringene i fond og der disse hovedsaklig investerer i sentraliserte energiløsninger som vannkraft, gasskraft, kullkraft u name it. Det er vanskelig å slåss mot slikt. Men takk for det du skriver her. Meget bra.

    SvarSlett