onsdag 31. august 2011

Sosiale medier og senior-generasjonen !

Foredrag på First Tuesday - nettverket med mye IKT og media bransje-folk - Rockefeller 30.august (barbert ned til 3 minutter, men her legges hele ut)
ca 600 mennesker - god respons og mange leads !
ppt-foilene kan du få ved å sende din mailadresse til leif.w.erichsen@gmail.com !
........

SM for seniorer –
mulig eller ønskelig?  Rockefeller – First Tuesday 30.august 2011
Leif W. Erichsen – innovatør og digital entusiast (med geriatrisk forutsigbarhet)
----------
På noen minutter skal jeg vekke opp noen av dere, provosere noen  – men tilslutt komme med et godt tilbud for samarbeid til alle som er her i kveld !
- Hvem her ikveld har ikke foreldre, besteforeldre eller bekjente  i aldersgruppen over 60  år ??
Alle jeg treffer rundt omkring ønsker det aller beste for sine egne familiemedlemmer, opphav og bekjente som har passert terskelen inn til senior-livet. Dette slik at en god, trygg og verdig alderdom kan oppnåes! Men det store spørsmålet er "hvordan"- og hvem har noe godt og fornuftig å tilby - utover gode råd for fysisk aktiviteter, ernæringsråd og gode lege-sentere ??
-         Er det noen mening med at opptil 1 million nordmenn skal være utestengt fra digitale sosiale medier/platformer, bare fordi "bransjen" har fokus på brukergrensesnitt og plattformer som ikke passer for litt stive fingre og tiltagende GT-slørende blikk og kanskje litt dårlig hukommelse på hvor start-appen på smartphonen igangsettes?

-         Eller tror dere at digital eldreomsorg kun kan bygges inn i noen få nye omsorgsboligprosjekter hvert år for å lage remote sykehjemsløsninger?

Fremtidens raskest voksende målgruppe for IKT har stor alderssammensetninger, vil stille store krav, gladelig betale egenandel for å teste ut nye trygghet- og omsorgsmuligheter!

Dette er bra for dere som leverandører ! Og det vil bli bra for våre seniorer!

Bilde 2

Hagenutvalget leverte en fremragende NOU rapport i juni i år – noe av det beste som er skrevet av offentlige utredninger; les den og posisjoner dere hvis dere vil ha begeistrede brukere og endre adferden til de offentlige kundene ---- de vil lete etter nye innovative leverandører i hele landet i tiden som kommer!

       Men dere kan også gi deres foreldre eller besteforeldre det beste de ønsker seg; gi dem trygghet og verdighet i senior-livsfasen!
       Stay Close!  

Stort potensiale!
De fleste av dere i IKT-bransjen – som er her i kveld – leter etter gode oppdrag for å dra ”mest mulig” ned fra WEB/Portal-løsningen  og ned på små mobil-skjerm- med tuchscreens som er flotte for salvebehandlede skrukkede hender! 

Hypede IT-områder har vi sett før – men SM (og digitale medier/tjenster)-slik de fleste definerer i dag,  vil kunne ”ekskludere senior-befolkning” – og etablere et ”digitalt klasseskille”  som vil vekke større oppsikt hos forskerne om noen  år enn de utfordringene vi hadde da HjemmePC-ordningen ble født i 1997!

Bilde 3 Sosiale medier, samfunnsengasjement  og brukerinnvolvering er ikke forbeholdt  den unge, friske ”mobil-generasjonen” ?

-         Og SM for seniorer er ikke noe kinky nytt, men SM for seniorer vil måtte utvikles på de eldres premisser!


….fordi stive fingre gjør at det blir vanskelig å skrive kommentarer på facebook langt ut i predement livsstadie... så noen må lage et bedre brukergrensesnitt! Her er det !  

-         Dette er egentlig ikke annerledes enn måten vi gjorde det på da vi løftet opp Multimedia, e-learning  og internett inn i norske hjem på 90-tallet –og mange pølsefingre kom i gang med mail, regneark  og opplevde internettuniverset! Nå skal denne generasjonen videre!

Det betyr = mer voicemail/ videomail/ gruppesamtale online for å være en del av det sosiale fellesskapet....  

Bilde 4   Seniorer vil drive frem nytt innhold på nye mediumer:

-         Senior-video-blogger  med de gode ”bestemors historier  
-          ”Tennis-turnering” og  trim-øvelser over Wii-plattformen
-         Diagnose, eller oppfølging av fastlegen direkte på skjermen
-         La ikke en valgfleskdiskusjon om gps-tracking og robot-kjeledyr for en liten gruppe ødelegge for de brede, digitale ”smarte hender” Det kommer mye nye gode ideer i tiden fremover!

-         Senior-SM vil inkludere mange av dere – raskere enn de fleste tror i dag!

o      Som Pårørende, bekjente, leger, frivillighetsorg og dere som jobber i kommuners ytre omsorgsapparat –og som godt fremskredent senior selv!

Nye løsninger og innovasjoner kommer fra hele verden, og skal adapteres inn i den norske virkelighet. (80% er elendig /20%=bra)  men det blir nok færre bokstaver på klaveret og mer lyd&bilde på større formater enn det   vi ser i dag!


Så noen av dere tenker nok;

-         bra, dette spiser lagringskapasitet og krever servere, security ++, UC-løsninger - bredbånd og dubbeditter med timebasert hjemmesupport…
-         flott med opplæringstimer for målgruppe som faller i søvn under ”taste-testen” og som kommunen betaler for
-         Men noen av dere bør starte opp med å dra erfaringer på egen hjemmefront – med foreldre- bekjente -  som kanskje bor på andre siden av bygrensen eller er igjen i nordnorge!

God senioromsorg starter ved at vi alle blir bedre til direkte dialog med ”våre” nærmeste – og digital øyekontakt med senioren vil være ”første skritt” på den glade senior – SM – veien !


Plattformen for senior SM -  heter MyJoice, er driftssikker og allerede tilgjengelig og selskapet som dere kanskje vil finne samarbeidsprosjekter med, heter 3T Senior Norge.

Bestemors grensesnitt er – og kommer til å være TV-skjermen og en god konsoll med rød/grønn knapp – tilpasset stive og pene hender i beste alder!

Bilde 5
De som ønsker å være med i referansegruppe denne høsten vil få gratis månedsavgift for denne tjenesten ut året – mot å etablere en ”3T lukket omsorgsnettverk” med definert senior-person og kunne gi bruker-tilbakemeldinger underveis  


Gi meg visittkort etterpå, eller mail meg på Leif.W.Erichsen@3TSeniorNorge.no.


3T-Portalen blir åpnet denne uken, og der kan dere lese mer om ”smarte hender”, samarbeidsmuligheter og innovasjonsprosjekter innenfor eldreomsorgen.

Bilde 6

Både kommune-IT leverandører, Android-utviklere og bredbånds-selskaper ønsker vi inn i ”smarte hender” – samarbeid om bedre senioromsorg!

Bilde 7 – la bli stående til neste innlegg

                                              

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar