fredag 21. oktober 2011

Exit Gadaffi

Mer enn 40 års diktatur er over, og de aller fleste i vår del av verden ønsker det libyske folk en fremtid med frihet og demokrati.
Det kommer neppe til å bli enkelt -  et land med mange stammer og smågrupper som etter mange tiår med undertrykkelse og enestyre fra en despot, trenger folk rundt seg som kan hjelpe dem med å bygge opp de enkleste demokratiske funksjoner.  Det er mange sår som skal heles, og eiendommer som skal tilbakeføres..... prosessen vil bli kronglete og lang!
Hvis vi i denne første fase etter Gadaffi er tatt, vil se "hevnlystne" og barbariske tendenser, så vil Libya kunne utvikle seg til "lovløshetens paradis". Det er mye våpen "på avveier" etter sen slik konflikt...

I februar 2011 skrev jeg et blogg innlegg om DFM - Den Forente MiddelhavUnion. Etter februar så har vi sett store omveltninger i hele regionen, både langs europas strender, og innover i de sanddynene i midtøsten. Artikkelen har ikke mistet aktualiteten ila dette året...

Skal ikke avvise at den "arabiske vår" vil medføre en sterkere "enhet" rundt middelhavslandene, og at det vil begrense unødvendige "smell" og enkeltlands kollaps, slik som vi ser konturene av i bl.a de "største tikkende bombene", Syria og Saudi.. 
Libya og opprørerne som "nå er seierherrer" kan ikke bruke mange dager på å "suge på seiers-karamellen" - la oss håpe at de spiller med åpne kort og med transparancy ift hvordan de håndterer oppbyggingen av landet sitt. Og at de ikke bare erstatter en despot med en annen som gir seg selv de samme privilegier. Det kan bli stygt!

La oss håpe at de ikke forsøker engang å "holde FN, menneskerettighetsorganisasjoner og andre globale aktører utenfor innsynet" på deres vei til et bedre samfunn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar