fredag 7. oktober 2011

Nobels fredpris 2011

Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakul Karma får årets fredspris.
Forbilder og inspirasjon for alle sterke kvinner som jobber i ulike land, og under tøffe forhold, for fred og grunnleggende menneskerettigheter, mot korrupte totalitære regimer styrt av "despoter". 
Det er bra - og kanskje mulig at prisen iår vil bidra til positiv endring i større deler av verdens konfliktfulle områder!  

Noen vil dog tolke den delte prisen til såpass ulike "frerdsgjerninger" som Liberia  (5 år siden presidentskiftet skjedde etter forferdelig borgerkrig) og Yemen (som et av de arabiske land som er  i endringsfase nå)  til å være en pris til kvinners generelle rolle i kriger. Om det er fokusert bare på Afrika eller de arabiske land er jeg usikker på. 
At kvinner, og kvinner som tar lederskap nødvendigvis må være endel av løsningene for de konfliktene som man ser i mange regioner og land, er åpenbart for oss som er oppdratt i vestlige demokratiske kulturer. Om prisen kan redusere risiko for kvinners sårbarhet og overgrep som skjer i konflikter, er det bra. Men hutsi og tutsier i akkumulert sinne kuttet vel hoder av alle fiender de kom over... Ikke glem barn og menn som blir voldtatt i disse konfliktene!

La oss håpe at herskende stammeledere og despoter i de mørke totalitære land  forstår at hele befolkningen må tas med i de ulike fredsprosesser som nødvendigvis må komme. Ikke bare familie og menn med privelegier....

Jeg lukter mye GP-Stella- underholdning og bongotrommer på Nobelkonserten i desember, og det blir jo stemningsfullt!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar