tirsdag 19. januar 2010

Boligprisindeks, SSB og hva som er sant!!

I disse dager er det igjen fokus på boligpriser og utviklingen.
Vær klar over noen enkle fakta sp du ikke narrer deg selv;

Indeksen er basert på fremtidige forventninger og utlagt prisnivå, ikke faktisk salgspriser. Tar heller ikke opp i seg salgsvolumer. Utregning på kvadratmeterpriser er også endret siste årene, og er vannskelig å få øye på når du brekker boliger ned på m2pris.

1. All sammenligning med 4Q2008 (som gjøres i hvert eneste intervju) er grovt misvisende. Da ble det knapt solgt en eneste bolig, så at prisantydning på Finn.no og eiendomsmeglerne gikk "ned" i fra 3Q til 4Q 2008 med 10% er ikke særlig oppsiktsmessig! Salg var nesten null, uansett hva meglerne ville satt forventet prisnivå til!

2. Når meglerne, NEMF, og SSB går ut med dagens pris er det hva som boliger blir lagt ut for i markedet = nye forventninger...

Det er altså slik at meglere/selgere med støtte fra tallknusere, Econ, NBEF etc skriker ut at NÅ skal prisene opp! Og folk flest hører, leser og løper til visningene og betaler prisforlangende med god støtte fra banker som har for mange penger til utlån igjen....som dermed bidrar (nesten) til at den faktiske registrerte salgspris endres mer volantilt fremover!

Beste du kan gjøre er å sjekke prisnivået på samme borettslag eller type bolig i ditt eget område. Da ser du trender og hvilket nivå som faktisk er riktig! Og husk at det er ofte stor forskjell på standarden på naboleiligheter. Mer enn kjøkken/bad og parkett skulle tilsi!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar