lørdag 16. januar 2010

Haiti - mer enn all verdens hjelp er påkrevd!

Denne ukas rapporter fra haiti viser hvor ille en katastrofe rammer et land som knapt har noe fra før. Fortvilte mennesker er overalt i byen og apati overtar etter sinne&frustrasjon eller sanger med røtter tilbake i overtroens periode. Vi snakker om absolutt håpløshet som nok engang treffer denne carrebiske øya!

Flyene fra utlandet startet å komme etter 2-3 dager, i antall som blokkerte den lille flyplassen. Det som er kommet dit kommer ikke lenger, og situasjonen for menneskene blir neste uke enda verre.
Allerede igår ble døde folk begravet i avløpskummer, eller lagt på gatene/torvplassene. Slosskamper og plyndring av vann og matresursser vil vi se øker voldsomt de neste dager.

Mitt lille spørsmål i denne elendigheten blir hvorfor Haitis ledere ikke klarer å organisere innbyggerne til å være bærere av hjelpeorganisasjonen?
Lærte vi ikke noe fra jordskjelvet i Kina ifjor, hvordan evakuering, leting, opprydding etc kunne og måtte gjøres av de overlevende?

Hvis Haiterne blir sittende å vente på hjelpen, eller i verste fall sslåssende etter mat på gatene, så vil de dø, eller bli syke av forpesting.

Kanskje rent vann og nok mat utdelt PÅ flyplassområdet - med videre køing og transport ut til provinsen/landet ville sikre at hovedstaden ikke ble en evig pestbefengt spøkelsesby i dette et av verdens mest fortvilte og fattige land!
Det hadde krevd organisasjon, og mennesker som faktisk kan håndtere menneskemengder i affekt og i store flokker. Hvor er megafoner og politi/militære? Har til nå ikke sett en eneste slik på TV-reportasjene.. Om landets ledelse ikke har dette, må det internasjonale samfunnet stille dette til disposisjon umiddelbart! Få bort alle, så byen kan repareres, eller iverste fall jevnes med jorden.

Det å bygge opp en ny by i dette klima for 1 mio mennesker kan gjøres på 12 mnd- med litt hjelp av kinesere og penger fra oss i vestlige verden!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar