tirsdag 26. januar 2010

Leger, sekretærer og ansvarsfraskrivelse innen helsevesenet!!

Nyheten om sviktende rutiner på Bærum sykehus var ikke mange minutter gammel før en sykehus-lege stod frem på TV og "vasket" sine hender...
Å skyve årsaken til mulige prosessfeil over på "andre", ved å klage på at det er slutt på legesekretærer som kan "organisere" pasienter, timebestillinger etc, er jo egentlig ganske drøyt og oppsiktsvekkende.

Dengang det vrimlet av "sekretærer" på sykehusene var det sikkert behagelig for legestanden å ha noen å skylde på hvis det ble gjort feil. Idag må legen faktisk gjøre jobben sin ved å stille diagnose, utføre behandling og bestemme oppfølging samt skrive på tastatur resept. Direkte input gir ferre feilkilder - og sporbarhet. Men det er som andre profesjoner, arbeid er direkte uten støtfangere idag, enten det er journalist, lege eller lærer!

Det er jo synd for legene - som har mistet andre profesjoner i helsevesenet å skylde på hvis noe går feil... Joda hvem har ikke hørt at når sykepleiere fikk skylda, så fikk hjelpepleiere den videre - og til sist så var det sikkert en vaskehjelp-innvandrer som ble hengt opp og kastet ut.... Godt å vite at leger i offentlig helsevvesen jobber i realioteten "halvtid" i løpet av en uke- så de har tid til sine godt betalte ekstratimer på Volvat og andre private steder....

Ikke vet jeg hva som er årsaken til feil timeoppfølging av syke folk i Bærum. At at dataprogram kan "manipuleres" og kanskje de sporene etter hvem som har korrigert input kan slettes, kan sikkert være. Men det bør ikke kunne gjøres hvis en minimum SW-kvalitetskontroll er tilstede..

Men kanskje årsaken ligger i økonomisk fordeler ved å ikke bli "forsinket" iforhold til avtalt timebestilling. Jeg lukter optimalisering av måloppnåelse lang vei - det skremmer virkelig at fokus kan bli på feil område i sykehusvesenet.
Tranparancy - innad i helsevesenet - og overfor pasientene burde være et minstekrav - dermed så skal ikke slike avtalebrudd kunne skje!
Hvorfor er det alltid fokus på nye "kompliserte" IT-løsninger for Helsevesenet, når vi ikke trenger å reise lenger enn til Danmark for å kopiere en lang rekke av den aller beste Helse-IT-struktur som er å oppdrive! Copy-Paste - så har norsk helsevesen tatt syvmilsteg på et blunk!
Jeg vil snart ha min "helsemappe" i et SMARTKORT i min lommebok!! Er ikke overbevist om at helsevesenets "pasientjournal" er bra, ajour eller tilgjengelig på 3 sekunder hvis jeg kommer ut for en trafikkulykke - og de trenger å vite blodtype og andre viktige saker umiddelbart når jeg kommer til mottaket...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar