lørdag 12. november 2011

Endelig en faglig sterk statsråd i FD!

Gratulerer til forsvarsdepartementet som med Espen Barth Eide har fått en statsråd som sannsynligvis er oppe på de forsvarsfaglige områder raskt, og dessuten har en god ballast og erfaring med seg for å kunne bli en god forsvarsminister !
Det er mange år siden siden sist hele forsvarsstaben unngikk å få "vernepliktige" opp som statsråder -som trengte mer enn "1 år statsrådopplæring". Hvor lei ble man ikke av å sende "nye statsråden" landet rundt  på alle forsvarsanlegg for å sette seg inn i problemstillingene og utfordringene forsvaret er oppe i. Selv om det ble mye god "briefing- og presentasjonstrening på de uniformerte oberster og kommandørkapteiner....

Tidligere så har jeg reist kritikk mot Stoltenberg at han ikke utnyttet Faremos kompetanse fra tiden i Microsoft eller som styreleder i Helsenett til enten å bemanne fornyingsdept eller helsedept da hun kom inn som statsråd igjen.
Beste man kan si om hennes tid som forsvarssjef er at hun ikke gjorde "noe særlig galt" ihvertfall der hun har vært "rimelig usynlig" som forsvarsminister. Største brøler var vel å dolke alle norske soldater i afganistan etter et famøst intervju i nå konkurs-bladet Alfa..... men hun beklaget vel det etterpå!

Hvordan hun nå vil "samle trådene" etter 22/7 - blir spennende å se. Jeg tror Storberget med hell kunne ha "tatt litt mer ydmykende" blame på sin politiske kappe idet han forsvarnt ut bakdøren og inn på sin stortingsplass. Det kunne ha gjort den politiske jobben til justisminister Faremo enklere når ansvaret for en delvis fraværende nasjonal beredskap skal gjøres. At hun kommer fra posisjon som forsvarsminister- som jo faktisk hadde en rolle i en så stor krisesituasjon som etter terrorangrepet på regjerings-kvartalet var, gjør at hun blir stående med "begge beina plantet i tragediens evaluering" som skal gjøres opp sommeren 2012.

Så med sin gamle venn Jens sin velsignelse løper hun videre eller tilbake til sitt gamle departement, i god tid før viktige beslutninger skal tas innenfor forsvaret, som f.eks plassering av hovedbasen for kampflyene mellom Bodø og Ørlandet.... Er det tilfeldig at forsvarssjefen flagget Ørlandet forrige uke, uten at statsråden har ytret seg om valget??

Men det beste vår nye justisminister nå kan gjøre nå, er å sørge for at en massemorder etetr 22/7 ikke får en "åpen talerstol" gjennom sin tilstedeværelse i rettsprosessen som starter opp til våren. Det er ikke nok at politi-resurssene ble svekket i en periode i høst eller at vi skal betale 150 grådige advokater som skriker høyest mulig om erstatningsmuligheter...
Til og med ansatte i departementet som ikke var på jobb, får nå en betalt bistandsadvokat til å kreve "erstatning" etter angrepet fra ABB....... Dette er ikke bra - og 22/7 oppgjøret er i fare for å kjøre inn på feil spor!

Det er ingen av de berørte eller pårørende som ønsker eller trenger annet enn fakta om hva som har hendt... og nå har ihvertfall tidslinjen blitt endret med den siste redegjørelsen Storberget gjorde i stortinget dagen før han trakk seg. Lag en 22/7 fakta-rapporten, inkl. obduksjonsrapportene og la den tilfalle raskest mulig alle pårørende slik at de kan komme videre i sine sorgprosesser! Samtidig bør det ikke stå på penger på den hjelp av profesjonelle leger/psykologer som de trenger ..... Men billighetserstatning for folk som var på ferie eller hadde gått hjem tidligere denne fredagen i juli blir mer enn bare feil. At noen forsøker seg på slike krav er frekt, og burde vært stanset av politisk ledelse. I USA så ser man hver gang en buss har kollidert "i Harlem" at mange "hopper på bussen" etter kollisjonen- for å kunne kreve forsikringspenger/erstatning... Selv om jeg kjørte forbi Akersgaten 1,5 time før det smalt, så tror jeg ikke at det burde kvalifisere til "erstatning" ......

Men vi trenger en sterk justisminister som kan sørge for at 22/7- rettsprosessen ikke blir et sirkus og en talestol for ABB større enn nødvendig!

Er Grete Faremo istand til å stagge de sultne og grådige advokater + media mon tro??

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar