tirsdag 1. november 2011

Nullvisjon på all seksualisert vold !

Få typer vold er så ille som overfallsvoldtekter mot kvinner. Ingen betviler at dette er helt uakseptabelt - og den sterke oppblomstringen må bli stanset raskt. Dette ødelegger Oslo - og skaper en utrygghet som vil spise opp alt det gode som er med vår ellers så varme og trygge by.

Hvor stor del overfallsvoldtekter av all seksualisert vold som skjer i Norge, og om problemet "forsvinner" eller bare flyttes ut av oslo sentrum når vi alle nå setter "full oppmerksomhet" på dette,  hersker det stor usikkerhet om.

Jeg savner forskere og flere tall, inklusiv estimerte mørketall i diskusjonen på alle andre typer overgrep. Men om all annen type seksualisert vold er 95% , så stopper ikke det akutte behov for å løse denne "5% gruppen"  overfallsvoldtektene i landets hovedstad.  Det man vet er at ca 90% av det som anmeldes for rene overfallvoldtekter (45 av 51 siste år i oslo) har en overgriper med ikke vestlig hudfarge.
Men om det er nordmenn eller illegale innvandrere tør ingen å si høyt, ja da kommer alle pigger frem fra folk som er redd for stigmatisering og diskrimenering av grupper...

Men heldigvis så er det bred enighet om at noen strakstiltak må igang - og selv om "alle" har utredet, varslet og forsøkt å rope opp om problemene i mange år, så får den ytringsfighten vike i bestrebelsene på å finne løsninger! Vi skal og må igjen ha en hovedstad som er trygg for kvinner! 

Ingen bestrider det faktum at jentene/kvinnene har ingen skyld, enten de er fulle eller lettkledde. Om de går alene gjennom mørke parker eller kaster seg inn i piratdrosjer.
Det er de som skal beskyttes - og det er menn, enkeltstående eller "innenfor definerte grupper" som skal og må endre både holdninger og adferd.  Vi må alle forsvare kvinners integritet og sikkerhet, gi respekt og øke forståelsen for det enkelte menneskes verdi og ukrenkelighet
Om det kun er 1 promille av oss menn som er i "faresonen" for å tråkke over denne streken - ja så er det viktig at vi alle jobber for å"finne dem", og sørger for at de enten blir beskyttet mot samfunnet eller seg selv, får hjelp eller blir låst inne! Nåla i høystaken?

Alle mennesker i denne byen  har derfor ansvaret for med holdninger og øyne og handling, sikre en trygg by - hele døgnet - hele uken og hele året!
Men selv gode holdninger og massivt mobilisering av gode krefter, organisasjoner som benytter anledning til egenprofilering, fakkeltog og diskusjoner på Litteraturhuset og i TVdebattene hjelper ikke det de jentene som raver hjemover fra en lystig fredagskveld i byen,  gjennom mørke stier i dunkle parker til helgen som kommer -hvis de blir overfalt..

Både politiet og kommunen har tatt grep - og foreslått endelig at parkeringsbetjentene kan brukes til noe samfunnsnyttig! Jeg setter en tussing på Kirkens Bymisjon hvis fagforeningen til den etaten har godtatt å få en eneste av de menneskene ut av sine biler eller sine TVsofaer natterstid den kommende helgen.
"Lys opp" alle kjente "overfallssteder", eller spons 200 ekstra nattravnere. Mobiliser både på de kjente stedene, men også lengre ut fra sentrum! Sørg for å ha mobile politipatruljer mobilisert etter midnatt, og sørg for å løse de første sakene med god rask og korrekt etterforskningsarbeide.
Hvis bare en overfallsmann kan stanse opp og tenke på at det er en faktisk risiko for å bli jaget og tatt, så er det vel verdt øket etterforskningsinnsats.
At det fortsatt er 150 uteksaminerte politifolk fra i sommer som ikke har politijobb, men hvor kommnen betaler securitas for å leie dem inn som vektere, får justisministeren rydde opp i ! Arbeidstrening kan organiseres smart.. Er det noe rart at sikkerhetsbransjen "sponser noen gratis vakter i de nærmeste helgene - det er marg.kostnad til fremtidig god inntekt" det dreier seg om for dem!!

Når offentlige utredninger fra 2007 har kommet med forslag til eget sedelighetsavsnitt på OP, så er det for å få prio og fokus på problemet. De så kanskje at når det tar 6 uker å få en DNA analyse av materiale fra gjerningsmann, så blir det patetisk å tro at viljen til å fakke gjerningsmenn er særlig stor.
Jeg tror og håper Hanne Rohde kan få endret de bakenforliggende flaskehalser, prioriteringer og resurssdisposisjoner.
Og jeg håper de fleste forstår at en etablering av et eget DNA personregister for illegale innvandrere, pågrepne antatte kriminelle og asylsøkere uten identitetspapirer ikke trenger å bryte med norsk lov om personvern!
Hvor dumsnille og blinde har vi lov til å være?

Kan vi som medmennsker "innvolvere" oss mere der det bygger opp til spente situasjoner, så er jo det bra? Men når vi vet at kniver og slagvåpen florerer blandt aggresive rusede møkkamenn i byens nattklubb-køer skal man kanskje være forsiktig med "å bry seg"? Hører vi om "andre normale menn" som tør å gripe inn i kleine eller tilspissede situasjoner som oppstår i oslo sentrum på natterstid - og ved holdninger og ytringer får de som (i fylla eller av personlighet) presser seg på jenter som forsøker å "avvise" tilnærminger?
Stå en time kl 3 en lørdag natt i oslos gater eller i taxikøene og observer - det er rimelig høy alkohol-harryfaktor blant både guttegjenger og avisende "luremus-jenter"!

Hvis man løser alle "sentrums"-hjemvei arenaer på natterstid, enten med sterkere lyssetting, videoovervåkning eller patruljering (nattravn/politi/bybetjenter/securitas), hva vil skje videre?
Dytter vi bare problemene 15 minutter  med T-banen ut av sentrum, og skaper samme frykt i randsonen?
Traumene for de som blir overfalt blir jo ikke bedre av at det skjer andre steder enn oslo sentrum heller!

Så jeg tror det er mang fedre som vil være sjåfør for sine døttre i tiden vi har foran oss. Og som vil formane selv de "voksne" til å etterleve noen få men gode personlige rettesnorer for sine turer på byen.... Du går ikke alene hjem, du går i opplyste gater, du blir ikke stupfull, du har pepperspray i lomma....

Så da er det bare utfordringene med voldtekter på "trygge nachspiel med kjente folk" eller bak hjemmets mørke gardiner som står igjen å løse! Noen solide holdninger og sunn fornuft skal jentene også ha med seg i ryggraden hjemmefra!
Det hjelper jo lite at det ikke er jentenes skyld når seksualisert vold i en eller annen grad, med kjent eller ukjent gjerningsmenn allerede har skjedd ! .

En av aksjonsgruppene "bra menn for bra damer" på FB sier det bra;

Hovedbudskapet er enkelt, det er universelt og det går fra oss som menn til alle andre menn: Overfall og seksuelle overgrep mot kvinner er totalt uakseptabelt. Alle kvinner har krav på respekt for sin personlige integritet. Seksuelle overgrep er brudd på universelle menneskerettigheter. Det gjelder uavhengig av hvordan kvinner går kledd, om de er fulle eller edru, lyse eller mørke i huden, om de er prostituerte eller narkomane og om de har flørtet med deg eller ei.

 

Enhver overfallsvoldtekt er én for mye. Men skal vi løse hele problemet med seksualisert vold mot jenter og kvinner så må de resterende tilfeller også løses- Det er kanskje der majoriteten av voldtektsproblemene ligger !!  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar