søndag 18. april 2010

Apple iPad - det var en kort opptur!

28/1 skrev jeg innlegget nedenfor om iPad. På ChannelWorld forrige uke fikk jeg endelig tatt på denne "kult-devicen", og fikk vel bekreftet at mine syn for 3 mnd siden var rimelig korrekt.

Med Skype-nedlasting via Apple Apps, så får devicen integrert telefoni, og da blir regnestykket litt bedre..selv om den da vil kunne kanibalisere iPhone i seg selv... Og når CE-godkjent utstyr komemr i butikkhyllene til den varslede pris, så blir ighvertfall noen i menigheten henrykte!

Men noen device som endrer bok/litteraturmarkedet og dermed Norges intellektuell kapital, kan neppe sies at iPad representerer!


---------------
Igår (27/1) lanserte Apple sin nyvinning, iPad med brask og bram. Mon tro om denne oppscalerte Iphone vil endre folks digitale adferd. Selvom mitt liv med eppler strekker seg 25+ år tilbake (dtp) så er jeg er skeptisk til iPad, og skal forsøke med de viktigste momenter å forklare hvorfor;

1. Selv med et smart design er den ikke noe banebrytende elektronikkdevice. Hverken fugl eller fisk, plassert mellom alle stoler, som en stor iPhone, eller som propritært lesebrett, en halvdårlig miniPC, og sannsynligvis med pris i norge som knapt matcher en ordinær CulvPC som vil oversvømme markedet samtidig med iPad også finnes i hyllene

2. Fokus for mye på farger, video, multimedia, ordinær browsing, tuchskjerm for å være "nærme ordninær PC"- sannsynligvis hvor mesteparten av programvaren ligger på nettet eller lasts ned gjennom propritær markedsplass, Apple Apps.

3. Som lesebrett skyter den over og forbi. Uten kontraststyring og fokus på lesbarhet av tekst- så blir det slitsomt å lese tekst på en iPad.
Dessuten er den 2-3 ganger så dyr som alternative lesebrett allerede!

4. Om 5 år så er det mest trolig fokus på 3 typer consument-devises. Mobiltelefoner, TV-skjermer og mindre bærbare PC på 1kg. Det meste av annet som lanseres er "nice to have" eller another skivebom... Need to have er TV, mobil og miniPC....med tastatur som er mulig å skrive på!

Sannsynligheten for at applikasjon utvikles for å overstyre en ordinær miniPC og bruke den med endret orientation, som lesebrett, er større.
For 1/2 parten av iPod prisen vil du om kort tid kunne få både industri-PC og lesebrett i en enhet, både enkeltside og som 2 sider (MSI.com)

Men for at lesebrett for tekstbaserte dokumenter skal ha potensiale, så kreves det en ny forretningsmekanisme for kjøp/salg/dmr overført matriale.
Et av de mest spennende nye markedsplasser er LULU.com.
Tenk å få tilpasset denne plattformen til norske forhold, og bygget opp en markedsplass for de 80% av informasjonen som eksisterer men ikke er tilgjengelig til fornuftig penge idag???

Og ingen trenger å tro at Apple Apps for iPad vil kunne få opp "utviklerviljen" i så stor grad at det endrer f.eks forlagsverden.

I den grad iPad blir brukt som en forstørret Iphone eller iPod for oss som liker litt større skjermer for et bra brukergrensesnitt, er vel nærmest en korrekt iPad beskrivelse....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar