torsdag 1. april 2010

Stengte museer i høytidene - dagens agurk ?

Igår, dagen før 1.april sto en museumsdirektør frem i media og forsvarte at bygdø-museene var stengt i påskedagene.
Er dette en spøk på forskudd? Eller taktisk press i kommunens budsjettfase?

La oss først være enige om at noen mennesker og institusjoner faktisk er nødt til å arbeide når andre har fri. Ellers går ikke samfunnsregnskapet opp! Driver du vei-kafe på R7 så bør du ha både god mat og åpent fredag og søndag kveld hele vinteren... Og driver du kiosk på Huk, så bør resursser settes inn om sommeren og i godt vær!

Hvis et museum som i stor grad er tuftet på å forvalte felleskapsverdier og vise dette frem til besøkende, nordmenn eller tilreisende, velger å ha stengt når alle andre har fri, så er det noe alvorlig galt med holdning, lederskap og serviceinnstillingen.
Skal det spares penger, så får man kanskje redusere åpningstider mandag morgen-eller hele dagen utenfor sesongen, og sikre ekstrahjelp til høytidsdagene. Jeg er sikker på at 80/20 regelen gjelder for de fleste museumer også, og at det kan omdisponeres resursser i tid.

Hvis oppslaget igår var et dårlig forsøk på å å få oppmerksomhet og derav økt besøk til Bygdøy, så glem det! Ta en tur til danskenes museumer, og lær hvordan de bygger gode programmer, med aktiviteter og emner som trekker masse folk inn til museumene. Lokalene er ofte slitte, men det er fordi de blir godt brukt og godt besøkt. Alltid et smil, en god historie ...og en lille en!
I norge tror vi at det viktigste er å bygge nytt, stort og flott museum for viking-tiden inne i Bjørvika. Sånn sett er museumene i klasse med norske kirkerom!
Klarer ikke de gode, langtidsutdannede og trygghetsbetalte museumsansvarlige å skape entusiasme, besøk og aktiviteter på egne områder, så er det kanskje på tide selv å plassere seg på museum...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar