tirsdag 27. april 2010

Fra fantastisk til outstanding ! NOMA helt på topp!

Dette er historien om en resturant, med Rene Redzepi som på drøye 10 år har bygget opp et matsted med et team av medarbeidere og med en matfilosofi og gjennomføringsevne så eksepsjonelt at de igår kveld fikk den beste anerkjennelse et matsted kan få! WORLD CLASS TOP !

http://www.theworlds50best.com/awards/1-50-winners

De fleste i bransjen ville være glade nok for å komme på "top 100 listen" - og forsøke å "cashe inn" deretter. Fantastisk er "bra nok" for de fleste- men heldigvis er det mennesker som ser fremover og overgår seg selv!
"Med skuldrene senket" - eneste som er sikkert er at da kommer "sparekniven på innsatsfaktorer" , kreativiteten størkner og tilslutt så lager man lutefisk i langfat til julebordene... og man havner tilbake i "hovedfeltet" ....sånn med sykling, slik med matsteder!

Eyvind Hellstrøm, som nestor og den desidert beste i Norge har med Bagatelle ikke vært inne blandt disse 100 beste europeiske restauranter engang! Så det var egentlig fornuftig at han ga seg- for forholdene for å overgå og få ytterligere fremgang var ikke tilstede, desverre! Det er OK å være norgesmester et par ganger, men betyr det noe i lengden hvis du lever 24/7 med gastro, og ikke blir nevnt engang i de rankingene som "gjelder"?

Det NOMA har drevet med de siste årene er noe helt unikt - og viser samme mentalitet som skjer med de beste idrettsutøvere - som gjentar topplasseringer og forbedrer seg over tid!
Franske trøffler er erstattet med gotlandske, eller villmark-bær fra norske fjellheimen. Men imotsetning til Brimis gode fjellkjøkken, så bruker rene nordiske råstoff inn i moderne tilberedningsteknikker.
Det er smaker, konsistenser, komposisjoner og.....en sann fryd for oss dødelige!

Dette er en stjerne også til det store "danske" gourmet-miljøet i Cph, som startet med den første Michelin restauranten til Philipe og Sussi (Pierre Andrè) og hvor Rene lærte de første franske grunntrinn på kjøkkenet bortenfor Victor- hvor vi dødelige sløste med GT- og blonde bomskudd før vi forsto hvor bra mat&vin som man kunne få på de mange københavnske smug var... fra Peder Oxe`s innovative salatbord for 33 år siden, til Marlene`s sin japanske gastro på Vesterbro (FiftyFifty) idag. Bredden, dybden, prisnivået, gleden, smaken og ettersmaken....jeg er glad jeg sluttet å røyke for noen år siden og bestemte meg å bruke pengene på god mat&drikke.
København - er og vil alltid forbli mitt lille "mad-sentrum-univers" - selv min kropp er som skapt for "restemat og forsøks-retter" fra Nomamiløjøet... Jeg er fortsatt klar for å være forsøkskanin fremover også, fra kjøkken-type Noma, bare jeg får noen gode Alsacer eller italienske i store glass til!

Tillykke Rene og teamet i pakhuset! Måtte det inspirere restaurantmiljøet ellers i norden til å nå dere over knærne!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar