onsdag 28. desember 2011

Er kvinnefotballen blitt et distriktspolitisk tema? (FotballMagasinet.no)

Hva som er bra for en idrett, en del av idretten eller enkeltindivider i en idrett, er ikke alltid godt å ha bastante meninger om. At fotballen er rund og at "alle" har meninger om hvordan ballene skal henge er jo åpenbar. 
Kommentar: Er kvinnefotballen blitt et distriktspolitisk tema? (FotballMagasinet.no)

Så her kommer en gladseilers, ex håndballspiller og fotballamøbes uhildede syn....

Om norsk kvinnefotball burde hatt 8-10 12 eller 14 lag i toppserien, kan man eller bør man ikke ha mening om uten å begrunne det. Jeg finner sjelden noen begrunnelse på hvorfor fotball-engasjerte spillere og trenere mener det skal være så eller så mange lag i de øverste divisjoner....Det holder liksom ikke å bare mene 10 eller 12 lag i toppserien er best og tro at landslagskvaliteten skal bli bedre av det.... Det er nok mer omfattende ?? som må avklareres og beltlegges før vi er tilbake til 90-tallets posisjon på den internasjonale fotballarena!

En 8-lags topp-topp serie hvor man spiller 4 ganger mot hverandre, i en sesong som varer i 6 mnd kan øke elite-prestasjonene, og gi synergi på de internasjonale turneringene forusatt at oppbygging og spissingsperiodene er tilpasset datore for internasjonal terminliste.  Men om det ødelegger oppblomstringen av den neste beste gruppe lag i distriktsnorge, så er det kortsiktig glede å spisse for mye for raskt og for "en enslig generasjon" utøvere.. Dessuten hjelper det ikke å bygge toppform om høsten hvis kampene er om sommeren eller vinteren...

En 12 lags serie med endel "greie kamper" kan medføre at det er plass i toppklubbene for nye ansikter og yngre talenter som ellers ikke ville fått "inngangsbilett" på tidlig alder. Hvor mye styrker det kvaliteten og toppen av norsk kvinnefotball? Hvor mye motiverer det talentene til å fortsette med sin idrett?

Vi har noen veldig få spillere i utlandet. Hvis vi hadde 20-30 spillere i tyskland/USA/Frankrike ville det gitt synergi på landslagskvaliteten på over tid? Hvor mye bedre ble Isabell H eller Lene M av å spille ute en eller noen få sesonger?

Vi har et par klubber som spiller Champ L kamper og de internasjonale turneringene. Alle vet at erfaring ute og "flere sjanser" øker mulighetene for å styrke norges innsats på disse arenaene. Hittill har reiser til indre østblokklandene og krav om stadionfasiliteter for hjemmekamp tappet mye resursser ut av de få klubbene som har vært med i internasjonal klubbspill... Er en kamp i Sibir bedre enn 14 dagers treningsleir i Tyrkia for et lag hvor kanskje cupfinale i norge er det viktigste målet i sesongen? Kanskje vi skal ha nordisk fokus i neste 5 års periode, og matche mot de beste nordiske lagene som man når med en busstur?

Tross alt er det "ubetalt college fotball" her i Norge vi snakker om idag selv på aller høyeste toppsertienivå. Best case dekkes tapt mulig deltidsjobb for disse skoleelever/studentene. Utfordringen er å finne motivasjon for jenter som har passert etpar og tyve år å fortsette å bruke all sin fritid og litt til på sparke ball i en idrett hvor media ikke engang oppdaterer toppserie-tabellen, og er mere interessert i gossip og antall gravide på lagene enn det rent sportslige!

Disse idrettsjentene fortjener langt mere og langt bedre for sin innsats for kvinnefotball!

Strategi, økonomisk grunnlag og treningsforhold for eliten, enten det er toppklubbene eller på landslagsnivå  må komme fra forbundet.
De har vel vist seg å svikte på de fleste punkter de siste årene. Men la oss håpe at de ser lyset før den går ned permanent!
Alle klubber uansett nivå har økonomi som en middel stor pølsebod, og antydinger om at det er penger å hente for lokale klubber som "sender ferdige opplærte spillere " til toppklubbene i oslo er bare å døyve ned.

I disse dager kritiserer de gamle Eggen/Hoff at gutta har dårlig treningskultur og mengde. Og det er sikkert riktig at skal disse "bortskjemte, overbetalte og kravstore" gutta bli bedre må grunnlaget for en treningskultur for disse heltidsbetalte idrettsgutta få en helt annen fokus.
For jentene derimot så er det tildels imponerende innsats. Treningsmngden er allerde bra, mye og intensivinnsats, selv om noen har problemer med å fristille noen for flere ganger/daglig type trening. Det er sikkert fotballfaglig behov for utvikle seg for den enkelte, men det viktigste går på å tilføre stimuli utenfra inn i eksisterende treninigs-mønster.
Utenom det er detr mer kamp-erfaring og hyppigere matching som kanskje burde oppfokuseres. Idag så er det lange perioder under sesongen hvor det ikke spilles kamper.

Jeg vil tro en 10 lags toppserie, hvor man møtes 4 ganger mot hverandre , eller 12lags serie /3runder kanskje med en intensrunde på felles-sted (Spania på våren eller i norge/sommerferien?) vil gi god kamptrening for flere spillere og lag..
Om NFF hadde lagt resursser på bordet for å sikre økt bredde i toppen - så hadde nok også resultatene kommet i norsk kvinnefotball !!


Kommentar: Er kvinnefotballen blitt et distriktspolitisk tema? (FotballMagasinet.no)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar