torsdag 8. desember 2011

Tine -det siste sovjet-monopol for fall

Årets mangel på smør føyer seg pent inn i rekken av de siste årenes feilskjær blandt kalkulatørene i de siste rester av norsk monopolvesen; Var det ikke melk ifjor, egg året før, pinnekjøtt, kylling eller sukker?? Hva blir mangelvare i 2012 ? Hvorfor aldri Cola eller Nora syltetøy tomme i hyllene tror du?? Hvorfor går det alltid utover "verdens beste melk" eller det som er virkelig godt av råstoff -  hvor det ikke finnes alternativer?

Utfordringen med planøkonomi som verktøy for å balansere tilbud og etterspørsel ble begravd av den kommunistiske sovjetstaten for 20 år siden.  Det satte igang ulike spede forsøk her i lille Norge på å avmonopolisere ulike deler av vare- og tjenestegrupper. Men med fortsatt sterk offentlig regulering - så har vi sett innen kjøttproduksjon, telefoni og landbruk hvor ofte håpløst det er å forsøke å "detaljregulere" ethvert markedssegment - det går med jevne mellomrom rett i d.... uansett!

La oss håpe at manglende smør til årets julekaker bidrar til mindre press på møllernes mel-etterspørsel også - for de hadde en dårlig innhøsting iår også, og er sikkert overlykkelig for at det er Tine som får ta støyten i media...dette året!

Men planøkonomi basert på hyggelige mennesker i statseide korridorer burde legges dypt ned i den politiske kistebunn - mer enn 20 år etter berlinmurens fall og dereguleringen av hele østblokken....selv om det kanskje gikk litt fortere og bidro til berikelse av noen få russere enn godt var --))
Når DN skriver om smørproblemet, så raser Narvarstete og kaller oss nordmenn for bortskjemte og setter smørmangelen opp mot krig&fred.... men alvoret i DN kommentaren om regulert meierimarked sender et kaldt gufs videre til andre industrier som media, telekom eller kraft..
Hvor styrt er vi av buddybuddy, hvor nærme er vi organisert "korrupsjon fra ulike interesseorganisasjoner?
http://www.dn.no/forsiden/kommentarer/article2287948.ece


Det aller værste med smørsaken  er jo at "alle" har visst om smør/fettmangelen i flere måneder - men hverken ministeren på det politiske planet, eller Tine på det faglige klarer altså å løse den fettfaglige utfordringen på mange måneder engang!!  (de kunne redusere fett i all melk med noen promille og brukt fettet til produksjon av smør- men da måtte de ha skrudd litt på meierimaskinene....) Så i denne saken er det på toppen et dårlig forretnings-håndverk!! Håpet er at Hanne Buer kommer hjem fra sine studier med nye verktøy for å unngå at TineKonsernet skal falle i flere "udugelighets-hull....  Men nå  landbruksdept må starte å snakke med den sindige hedemarkingen i finansdept først, for å komme med midlertidig toll-reduksjon-virkemiddel i 12 time som danskene bare ler av!
Rotmosen til julemiddagene smaker altså dårligere med svensk smør.... men jeg kunne akseptert smør fra glade kuer i dk....

Gi derfor raskest mulig Danske kjærsgården og lurifax som har"godt smør"  permanent tollreduksjon på ferdigpakkede smør i forbukerpakker, så vil neste års smørkaker både smake dansk glede og  koste det halve.....
Men det er sikkert å frykte kun i bolk inn til industrien som dørene blir åpnet opp for - og de har det "fett godt nok"  med en høy salgspris på smør i sluttbrukermarkedet...

Jeg sitter med en følelse at både EU og Norge får et gedigent nytt "smør-berg" om et års tid, og som blir gravd ned i den afrikanske jungel i frykt for å ødelegge opparbeidede monopol-markeder...  mens vi her i heldige norge fortsatt har noe av verdens beste melk/meieriprodukter laget av glimrende oppstykkede og utfisjonerte meierier/produksjonsenheter fra Tine meierier. Selv med fremtidig duopol eller oligopol-regime betaler vi fortsatt ganske stiv sluttbrukerpris - relatert til internasjonal dairy-index ...

Mens verden har det ganske morsomt på vår bekostning.....

http://www.colbertnation.com/the-colbert-report-videos/404098/december-12-2011/norway-s-butter-shortage

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar