tirsdag 13. desember 2011

Polar 100 års jubileum og nasjonal stolthet

Idag er det 100 år siden Amundsen kom til Sydpolen, og det markeres på en flott måte, direktesendt hjem gjennom TV-og media ruten.  
Der hvor våre polarhelter ga " nye selvstendige landet stolhet og selvfølelse" ved å få verdens øyne rettet mot en ny nasjon i det kalde/rurale nord.... , forsøker vi 100 år senere å sette selve sydpolen på kartet i det internasjonale gode selskap. Det er jo bra!

Det er få land  hvor statsministeren sendes inn på skitur i 30 kuldegrader de siste meterne til polpunktet, og"planter norges flagg" nok en gang på polpunktet..
Som friske og sporty nordmenn gleder vi oss stort med å overgå andre land - i idrett, oppdagelse, forskning og næringslivet.  Vi har oppegående statsmann som spenner på seg ski (statsministeren på Bahamas kan sikkert snorkle) . Idag som for 100 år siden da våre forfedre bare ristet på hodet av beltevogner, ponnier og spasersko til Scott og den britiske  -ekspedisjonen gleder vi oss over at det er noe urnorskt i våre ledere når de tar på seg rød anorakk og ørevarmelue.. ."Vi trekker våre sleder selv, som enhver britiske gentleman ville gjort" er beryktet Scotts sitat fra ødet. Nordmenn vet verdien av å være rustet for naturens lujnefulle vær - noe skal vi ha med oss etter tusenårs jakt/fangstmanns-historie.

Men Jens burde selvfølgelig tatt turen med en båt ned atlanterhavet i stormvær for å hedre våre sjøfolk og hvalfangere, og gått på brunplanker inn hele veien over Dronning Mauds land, opp kleivene og over polplatået inn til selve polpunktet. . På den måte en flott winwin situasjon ved lengre fravær her hjemme, og gjøre seg selv en tjeneste for sin fremtidige internasjonale jobb inennefor klima&miljø i FN systemet  --))

Det er stort sett amerikansk finansiert forskning som gjøres der nede. men det er viktig forskning- og flere spør hvorfor ikke Norge har tatt en større lederskapsrolle for polar/ klimaforskningen.
Selv om vi med en promille av verdens befolkning og en liten % av verdens økonomi, ville det kanskje være en strategi å ta et "lederskapsansvar" for polar forskning både nord og sør på vår klode. Slik virker det ikke at vi gjør, da heller bruke 1 mia på regnskogsstøtte i brazil... 
Eller innhenter "småkårsfolket" oss,  er det norsk "fangstmanns" -mentalitet som ikke står opp mot den "UK empire forsknings-institusjonelle" tyngde idag som dengang lå bak Scotts vitenskapelige tur med beltevogner og ponnier?

......... men la nå ikke det ta bort glansen vår statsminister gjør på våre nasjonalhelter som var med Roald Amundsen for 100 år siden.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar