fredag 9. september 2011

Adecco vs Trondheim Kommunes 26.000 lovbrudd

Adecco både ryddet og "ble ryddet" ganske så raskt av banen da lille Lotta jobbet litt for mye overtid slik at hun kunne reise hjem hver mnd og besøke sine besteforeldre i Svealand.... og alle gusjerødgrønne politikere raste i mediaruten. (se blokk feb nedenfor)

I kjølvannet så dukker det opp akkurat samme sak i mange kommuner . Trondheim er en av dem. I mars 2011 ble "rapporten laget" som viser nå 26.000 overtramp på arbeidsmiljøloven. Godt at ordfører og ansvarlige 1/2 år etterpå "tar tak" og gjør noe med det....

Er det rart noen blir litt matt og oppgitt av inkonsekvenser og dobbeltmoral i omsorgsnorge...Heldigvis har vi sluppet mere kommentarer fra Martin Kolberg denne våren...

Hadde kommunen vært en avdeling av Adecco Trondheim ville de gusjerødgrønne med LO-støtte  krevd avtaleopphør og sparken til ledelsen på dagen.

La oss derfor håpe at velgerne i trondheim gir de folkevalgte  sparken mandag 12.september.
Det er de som har overordnet ansvar for kommunens omsorg.  Dette grunnet likhet for realitetene, ikke fordi Lotta eller Kari har vondt av å jobbe inn litt ekstra.
At Jensemann ikke har turt å røre arbeidsmiljøloven får vi ta opp mot neste valg om 2 år - det skal bli interessant å se hvordan AP forsvarer et gammelt udatert lovverk som hverken private eller offentlige arbeidsgivere er istand til å etterleve....

Jeg er glad jeg aldri har vært regulert av arbeidsmiljøloven (som jeg har opplevd da) og har kunnet arbeidet sikkert mellom 60 og 100 timer pr uke i 30 år. Litt mindre om sommeren, litt mer om vinteren - litt betalt, mye ubetalt....  Har sikkert gått utover søvn, hvile og familie. Kan jeg kreve "samfunnet" for kompensasjon eller gi noen "sparken" slik lille Lotta og Store Rita kan ?


Oppdatert 19/9:
Det viser seg at Trondheim kommune har logget 1700 nye lovbrudd på de samme forholdene i sommer, og at ordføreren stod i media 4 dager før valget og bekreftet at alt var løst og ryddet opp i: med god hjelp fra statsminister Stoltenberg. Naturligvis så har ikke kommunen kunnet anmelde et privat omsorgsselskap (Helsenor) som har hjulpet kommunen med å få inn nødvendig bemanning - for at tallene i omsorgs/sykehusvesenet i TH skal se penere ut enn de skulle vært..
Så lite kontroll på infomasjonen går det ikke an å ha uten at øversete ledelse tar konsekvensen. I dette tilfelle bør de røde tre til side i trondheim bystyre - da denne saken åpenbart ville hatt påvirket valgutfallet. Men som med SP og tromsø-saken  i forrige stortingsvalg- på det området er det lavere moral enn hva man skulle forvente av  folkevalgte - her gjelder det å klamre seg til makta !

LWE


blogginnlegget om adecco 23/2-2011:

Siste Skrik fra Adecco ??
Midt i diskusjonen om nok sykehjemsplasser, samarbeid mellom private og kommunale aktører for å bygge sykehjemskapasitet, sprenger "bomben" - de private selskapet Adecco har hatt medarbeidere som arbeider 80 timer i uken, 20 dager i strekk og ledelsen forsøker å bortforklare ting overfor medias mikrofoner...

Ingen tvil om at store brudd på arbeidsmiljøloven ikke skal forekomme i Norge for de som er regulert av den... . Og at oppdragsgiverne (kommunene) ikke har andre muligheter enn å klippe kontraktene fortest mulig, i frykt for at LO og de gusjerødgrønne bruker enhver "værstingeksempel" på å blokkere fremtidige private aktører innen helsevesenet!
Men har noen satt fokus på om dette "forferdelige" har gått på bekostning av brukerne, de pleietrengende? Ammerudhjemmet og Midtåsen er meg bekjent kjent for å være et veldig godt sted for de eldre, med god omsorg og pleiere som har tid til de eldre. At endel yngre pleiere, sikkert svensker uten familie, kanskje frivillig velger dobble vakter eller lange perioder slik at man får tatt ut lengre ferieturer hjem til småland, er kanskje ikke det værste overtrampet innen eldreomsorgen.
Jeg lukter lang vei at det er adskillig mer alvorlig eller omfattende problemer som er avdekket.
Det gikk liksom litt for fort å si opp en avtale med kommunen - bare fordi noen medarbeidere frivillig har jobbet dobble skift...
80 timers uke er ikke veldig belastende hvis du har glede og givende jobb, leder som medarbeider! Mulig belastende etter 20-30-40 år - men på den andre side så får de fleste gode pensjonsordninger etter den tid i arbeidslivet i verdens beste land... Enenste som er uregulert snart er toppledere og selvstendige! For noen av disse ville regulert 80timers uke med avspasering være himmelen!

Adskillelig verre er det når en av de store resurssene innen kommunikasjon, Elisabeth Hartmann fra Siste Skrik står frem på NRK ikveld og stiller spørsmål om Adeccos "moral og verdisyn", og drar saken om sykehjemsvikarer direkte inn til NFF. Hun sier jo direkte at fotballforbundet (?) neppe kan fortsette et sponsorsamarbeid med Adecco da de har skrevet et verdisyn på hjemmesiden sin, og praktiserer noe annet- Liv&lære!

Problemet for Adecco er kanskje at det ikke er en sterk og god sammenheng mellom selskapets operative holdninger i hele organisasjonen, og det som blir skrevet eller oversatt på glossy, selvskrytende hjemmesider. Dette blir jo ofte gjort av "type reklamebyrået Siste Skrik" eller andre godt betalte og velformulerende kommunikasjonseksperter som altså EH representerer.
Hvor ofte har ikke bedrifters medarbeidere fått "topdown" -"tredd ned over hodet" ny visjon, misjon, verdi-syn og velformulerte glattpolerte meninger som er langt unna den bokstavelige "dritten" medarbeiderne opplever at de står midt oppe i i sin daglige jobb??

Det er ikke mange selskaper som tar seg tid til en gjennomgripende internprosess for å meisle ut grunnfjellet for sin virksomhet. Og om de er utenlandske, som i Adeccos tilfelle, så er det ofte rimelig ferdigbakt det som kommer... og tenk om det hadde vært japansk verdisyn - hvor medarbeiderne aldri går hjem før sjefen som hadde vært gjeldende verdisyn?

Det hadde jo betydd ganske få arbeidstimer på ammerudhjemmet, og ihvertfall i andre norske bedrifter antar jeg!
Jeg tror fru Pedersen er glad for "glada Lotta" som er der for henne jeg - og det er kanskje det viktigste i denne debatten!
Vikarselskaper kommer og går, bestemødre består- ihvertfall som gruppe innbyggere!

Oppdatert ca 4 uker senere; Det var riktig som jeg luktede, her var det mange hunder begravet.
Adecco trekker inn årene, satser på kjernevirksomhet og legger ned sine ambisjoner om å ta totalansvar. De gusjerødgrønne sammen med LO og Martin Kolberg rasler med stemme-nivå soim vi ikke har sett siden 30-tallet og starter valgkampen på å kaste ut alle private løsninger innenfor helse&omsorg.
Så kommer det frem at stort sett alle kommunale sykehjem bryter arbeidsmiljøloven, og må balansere lovgivningen om omsorg og kvalitet for de eldre, opp mot at noen medarbeidere frivillig jobber dobble skift. En lov laget på 70-tallet, og som ikke tar høyde for dagens ønske om fleksibilitet.

Snakk om å sitte i gysja-rødt glasshus- får håpe at det blir en virkelig rekyl for den frekkheten, og at Lille Lotta fortsatt får jobbe seg opp litt ekstra fritid så hun kan reise hjem noen langhelger til småland og være grei mot sine forldre der også !


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar