søndag 3. oktober 2010

Sykkelsportens store seier?

En av norges beste idrettsprestasjoner gjennom tidene - dagens VM-gull til den glade bjørn av Grimstad, Thor Hushovd - i en "verdensidrett" skal både jeg, vi og sykkelsporten glede seg over.  Hvorfor klarer ikke dansk eller svensk media å gjøre det samme??

Jeg gleder meg over gode idrettsresultater og spenning i konkurranser på høyt plan. Spesielt når nordmenn gjør det godt i "top10-verdensidretter".  Idrettsgrener som kanskje ikke hverken er store eller favner bredt i lille Norge. Vi har resultater i svømming, brettseiling, Alpint, Amerikansk-fotball,  kvinnefotball, golf og nå sykling som er helt utrolig.
Her har vi gruppen med idrettsutøvere som ofte går den lange veien til toppen uten annet enn smuler fra toppidrettsmiddler, og uten oppbacking/spalteplass av norsk media (i den lange perioden før enkeltpersoner slår igjennom, og hvor det legges ned mye resursser innenfor alle ledd i sportsgrenen).

Sykkelsporten skal glede seg over at enn av de mest robuste "rene" utøverne vant- som internt står opp med holdninger og advarsler mot juks og medisinsk trening (les doping) som så mange lag og land åpenbart er tilhengere av! Det viser alle dopings-avvsløringene de siste årene. Thor "wiking" Hushovd har vist at det går an å bygge lange og korte muskler ved ren, hard trening og riktig kost over år - og med allsidig kunnskap om timing både i året og taktisk i løpene!
Spurtene er så rå at selv om de andre lagene har 3-4 løpere med i tetgruppen 1km fra mål (danskene- svenskene spanjolene, russerne mm) så klarer en gutt fra Grimstad, foret opp på taskekrabber og gullerøtter fra froland  helt alene å time slutspurten så bra - at han tilogmed distanserer alle verdens beste syklister de siste 50 metre og vinner med overbevisende 3 sykkellengder!!!! Outstanding!  

Jeg gikk inn søndag  på de danske og svenske mediene. Uten stor forundring konstanterer jeg at de ikke levner en syklende normann mye oppmerksomhet.
Danskene eksponerer hvor ille og urettferdig det var at gullet glapp for sølvmedaljøren Matti Breshel. De kunne vel ha eksponert opptrekkesarbeidet til Sørensen om ikke annet. 3 klikk unna hovedoppslaget leser man at Matti selv sier han var sjaneløs mot Hushovd - som dermed blir nevnt med navn første gang!
Det blir nok ingen media-oppslag i danmark om Hushovd før gammel-dopern Bjarne Riis står frem og forsøker å kjøpe Thor Hushovd for å erstatte den doptattet spanjolen Contador....
I Sverige var det ingen oppslag - sannsynligvis fordi de 3-4 svenskene som var med i tetgruppen falt av til under 20-plass de siste kilometerene.

Hvorfor klarer ikke nordiske medier å glede seg over store nordiske resultater, er meg en gåte.
Media reflekterer, eller burde reflektere den virkelige verden. Men kanskje det er sånn at de nordiske landslagene i de fleste idretter er mer opptatt av å "bli best i norden" - istedet for å samarbeide og få den beste frem til å bli "best i europa eller best i verden" !!

Sånn sett håper jeg at Thor Hushovd holder seg langt borte fra Bjarne Riis - hvis det er eneste måte å få oppmerksomhet i dansk media.... Og langt borte fra italienske, russiske og franske sykkellag som er i "angreps-posisjon" etter at de faller sammen - etterhvert som utøverne deres blir tatt for doping!

La oss håpe sykling får sin fair andel av medias sendeflate - selv om det nok er et paradoks at landeveis-sykling er en relativ liten andel av selve sykkelsporten også.... men som kommer til å få den største andelen av sykkelsportens oppmerksomhet de nærmeste årene!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar