onsdag 6. oktober 2010

tomme vannmagasiner i vinter???

Noen ganger er det enkelt å se noen måneder frem, og forutsi hva som vil skje. Med strømpriser, i alle dens 6-7 pris-elementer er det vannskelig for normale matematisk kyndige å forstå metodikken bak strømregningen. Nordisk fellesmarked og "kraftbørs" får alltid skylden hver gang prisen peeker...og det gjør den jo som regel!
Forsøker man innenfor hjemmets 4 vegger å finne ut hvor alle de 20-30.0000 kw går hen, så blir det helt vannskelig..... oppvarmingsbehov er som kjent avhengig av temperatur ute, og de flotte grafene fra Hafslund gir ikke denne minimumsinformasjonen....brutt ned på dag/uke.. Her blir det å stole på A-merking av devicer, og gir opp å forstå hvordan vannvarmeren kan reguleres bedre..

MEN vi vet at hvis det har vært tørt vær i en periode - og magasinene er lave, så blir det dyrere strømpris. Og hvis en staut sauda-kar glemmer å skru igjen kranen på magasinet oppe i fjellet, så har det ingen negative konsekvenser for hverken han, kraftselskapet eller kommunen som eier. De skrur bare opp prisen - fordi det er lite vannstand... Og om alt ser bra ut i norge, så stanser atomkraftverkene i sverige- og den rene norske strømmen går dit - til lav grossistpris - mens norske husstander dermed får hopp opp i sine priser...  

Jeg vet ikke om vannstanden er høy eller lav idag. Men siden det skal regne opp til 8cm over sørnorge bare idag 6/10, så vil det være interessant å følge med hvordan dette vannet spares for senere strømproduksjon i vinter- eller om det bare blir flom nedover dalen neste dagene...

 http://www.vg.no/nyheter/vaer/artikkel.php?artid=10017101

Jeg vil ikke bli forbauset om det i februar 2011 står med fete skrifter i avisene om de tomme vannmagasiner, og at spotprisen er 5 kroner pr kw. Og bransjen står frem og sier at forbrukerne jo kan velge ulike pris-modeller og det er full og bra konkkurranse. Følg med i bloggen da!"
Kraftbransjen, med de offentlige eide store selskapene - som starter sine budsjetter med å avsette utbytte til sine eiere - er kanskje et av de områder hvor det burde være leveringsplikt til fastpris - og at bransjen sluttet med å leke "fri konkkurranse" Det vil man først oppnå hvis den enkelte forbruker har et reelt alternativ til sitt kraftbehov.

Jeg venter fortsatt på svar fra olje-og energiministeren om jeg kan levere kw i en periode (fra vind eller solcelle) og få samme kw-kapasiteten tilbake i en annen periode - uten å måtte etablere mini-kraftverkregime... men han har jo vært opptatt med mye andre småsaker denne høsten!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar