tirsdag 1. februar 2011

Fengslende mareritt - og passivt justisvesen

Idag skrek fengeselsbetjentene i media om hvor farlig det er blandt våre innsatte. Vold og "opprør" blandt de insatte skaper dårlig og tildels farlig arbeidsmiljø!  
Kun mere penger hjelper  sier fagforeningene, mens statssekretør Mørland Pedersen sier toget for 2011 er gått- og prosessen for å få bedre fengsler starter såvisst ikke med å gråte i media... 

Jeg er rimelig sikker på at situasjonen med overfyllte fengsler, mye skrik på ulike språk, og fengselsbetjenter som heller vil avspasere enn å jobbe overtid hvor skatten spiser opp belønningen, er reell. Spesielt i et land hvor man ikke bruker 24 timers innestenging på cella som terepaut-skole.
Om det er fristelser og ønske internt i fengselsvesenet å få "luksushotellet"  som i Halden fengsel som standard vet jeg ikke, men vil nok tro at tiden med steinvegger, fotlenker og havre-grøt ikke er noe som de fleste av oss vil tilbake til.... men faktisk så er det beskyttelsesbehov av oss innbyggere en av grunnene til at endel mennesker havner bak lås og slå!

Men hvorfor løser man ikke overfyllte fengsler og stressende betjenter  på en smart måte?`
- Inngå avtale med de 10 landene som er mest representert i Norske fengsler 
- Betal fengselsplasser i deres hjemland - og la pengene komme ved at de rapporterer at den enkelte fange faktisk eksisterer og er plassert i fengselet innelåst i den avtalte periode (= dømt straff i Norge)
. Før dem ut på de (snart) daglige/ukentlige innvandrerflyene - stordriftsgevinster på logistikken ligger her - og la dem sone i deres hjemland !

Om 40-50% av de insatte i Norge hadde måtte reise hjem til Albania, Irak, Tunisia, Romania etc for fengselssoning av en "hvilken som helst" dom de har fått i norge, må vel det være riktig tanke, klok og bistandsfremmende løsning og langt innenfor menneske-rettighetene. 

Jeg er sikker på at det vil koste 10-20% av de norske fengelseskostnadene også, men kanskje det viktigste;  bidra til at disse landene også kan bygge opp en godt fengselsvesen !

Og de fleste av desse dømte forbryterne skal eller bør jo ikke integreres i Norske samfunn heller etter sonet dom, så her vil det være hjelp til selvhjelp med at de knytter kontakt til lokalmiljøet i sitt hjemland.
Sjekk tilbakevendingsstatestikken- de store gevinstene er faktisk at disse forbryterne aldri kommer inn til Norge igjen!

Og det aller beste ; Litt ferre innsatte i norske fengsler - litt mindre farlig å jobbe der for våre fengselbetjenter - og de får litt bedre tid til å hjelpe de som har havnet på skråplanet tilbake til et verdig og lovmessig liv når soningen er ferdig! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar