100 milliarder kroner er (den foreløpige) kostnaden for den totale Helse-IT-løsningen for UK. Siden ifjor har det dukket opp artikkler i ulike medier som viser overskridelser, svakheter, personverproblemer og motvillig implementering.
Proffessor Magne Jørgensen oppsummerer fadesen i Computerworld.
http://www.idg.no/computerworld/article195304.ece
Det store spørsmålet er hva eller om norske helsemyndigheter kan lære av fadesen i england.
Vi ser norske prestigeprosjekter dukke opp i fleng, slik som kildejournal og e-resept. Hver for seg nødvendige helseløsninger - ingen tviol om det.
Men når statssekretærer går ut og sier ambisjonene er å få opp en overliggende/overbyggende løsning mellom de 30-40 databasesystemene som ulike etater og fagområder disponerer over idag, og at dette bør gjøres innnen 2023, blir jeg mer enn skremt...
For en ting er at det i Norge de neste årene kommer til å bli prestigeprosjekter med kostnadsoverskridelser i hundremillioners-klassen. Om det er kunden som er får dårlig skodd, eller leverandørene som er for griske skal ikke jeg bedømme... Det som er verre er at nytteverdien av de enkelte prosjektene kommer til å bli lavere med høy grad av sannynlighet.
Det å lage en overbygging over råtne enkeltsystemer, istedet for å kutte hardt og brutalt har vært gjort før i alt for stor grad. Det er som å donere timer til en bransje som burde løst problemet istedet for å lage dobbelt så mange nye.... Se etter forsvar/Golf, samferdsel, skattevesenet, pensjonsreformen.... hva er det vi driver med??
Kanskje det er på tide å være mindre "prosessorientert" og mere målrettet- og da med folk utenfor bransjen som stiller og definerer de helsemålene som skal og kan oppnås? Men det har vel kanskje ikke DIFI, FAD eller Kith beskrevet i sine "lissemapper" med prosessbeskrivelse og standariseringer.... så da kan vi se frem til en forutigbar ny helse-IT-fadese de neste årene...
mandag 21. februar 2011
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar