lørdag 5. mars 2011

Hvordan blir Borten Mo i knærne?

En sympatisk, litt stille og beskjeden fyr seiler opp som kronprins i bondepartiet, og får lov til å gå "statsrådsskolen" i den perioden vår gusjerødgrønne regjeringen holder staurene sammen. Jeg tror Borten Moe er en ulv i fåreklær- og kommer til å gjøre dramatiske grep for at SP ikke skal forsvinne ut av norsk politikk de neste 3 årene !

Jeg ønsker alt godt til de fleste mennesker, men samtidig håper jeg at kommune-valget til neste høst medfører en bortradering av SP sin tildelt sterke posisjon i mange kommuner. Om dette medfører at AP vil måtte kjøre sine siste 2 regjeringsår i mindretall, for at både bondepartiet og sosialistpartiet får tid nok til å "slikke kompromis-sårene" og forsøke å unngå en ny bortradering (les; under sperregrensen) i neste stortingsvalg, kan andre analytikere sikkert resonere seg frem til bedre enn meg. La oss håpe at SP ikke får særlig mere "eksponering" i media enn det som deres størrelse skulle tilsi.

Hovedårsaken til at jeg ønsker at SP skal komme under sperregrenser er det faktum at de har vært grådige, frekke og ikke spesiellt dyktige i sin praktiske politikk. Smykkegaver, partistøttepenger som sikret det ene mandatet i Troms, og en vinglete miljø, boligbeskatnings- og  energipolitikk gjør at jeg mener de bør få 10 år i "dødens dal" (les uten påvirkningskraft i norsk politikk) ¨

Når jeg på toppen leser i aftenposten idag, at det første energiministeren skal gjøre er å "sørge for midtnorge (sine sambygdingers) strømpris blir kraftig redusert" så blir jeg jo skremt.
Dette er vel som da Kjell Opseth manifest for sin egen lufthavn i FørdeBringeland ble "over-oppgradert"  på 90-tallet. (Noen hevder han skulle brukt sine resurser på en bedre hovedflyplass-plassering) Noen politikere er frekkhetens nådegave til egne særinteresser!

Borthen Moe har markert seg (har vært SP energipolitiske talsmann siden før 2007) med utsagn om at strømprisen skal drastisk opp de siste årene. Betyr det at han allerede har fått igjennom vedtak om spesial-tariff for bondestanden nå, slik at han kan gjennomføre prisøkning for alle (untatt trøndere og bønder da) Det ville jo vært i tråd med eks nye boligbeskatningsverdier og subsidieordninger!

Det blir spennende å se om han tør å stå opp og si at strøm til privathusholdninger faktisk er tvilsomt å lage et "strømmarked for".
I et kaldt land så er det kanskje bare spill for galleriet å la en "fiktiv børs" justere tilbud/etterspørsel og derav prisnivå. Dette fordi det ikke finnes noe reelt alternativ til vår vannkraft-baserte husholdningsenergi. Det er jo først da at en børs vil fungere! (Hvis bedrifter gjør mye feil - ja så går investorer til råstoffbørser eller obligasjonsmarkedet)
Når vi om noen år, betalt av strømkunder i Norge, har laget bedre infrastruktur mellom regioner, og med sjøkabel til europa (den blir lønnsom, imotsetning til Hardangerfjorden...) så skal prisen til forbruker opp i 2 kr pr kw. Og kraftselskapene kan fortsatt selge så mye de klarer hele sommeren uten at det gir store konsekvenser at de ikke sparte litt vann i magasinene til kalde norske hus i vinterperioden... De hevder bare at det er mindre strøm som de kan produsere i november, og vips så går prisen opp.

Man har da lært seg markedsprinsipper, og når "vokteren av moral&departement" er en bonde fra trøndelag så kan kraftbransjen se frem til mange gode nye år med forutsigbare utbytter (før året har startet bestemmes utbytte), ingen konsekvenser for operative mistak (tømming av vannmagasin), og en sikker inntekt til stat , kommune og fylkeskommuners pengebingemonopol!
Kraftbransjen  må bare være forsiktige med å bestikke dette bondepartiet direkte, det blir så mye oppstuss hvis det ikke kan pakkes inn slik vi så det i Troms kraft og Eidsiva-sakene høsten 2010!

Det beste vår nye Energiminister har sagt var for et par uker siden (22/2 2011 Aftenposten) ; "Folk ønsker kontroll over egne liv og  muligheter uten inngripen fra en uangripelig ansiktsløs stat" Det blir spennende å se om journalister konfronterer han med dette utsagnet om 10 eller 20 år!
Hvis han klarer å redde stumpene for bondepartiet da! Jeg blir bare matt i knærne av dette partiet, og jeg tror han blir helt mo e skal han bære alle de gusjerødgrønne staurene på ryggen...

1 kommentar:

  1. Anser Jens Stoltenberg oss - det norske folk - som dumme?

    Ta en titt på denne fantastiske fremstillingen på Youtube hvor Stoltenberg står foran Riis-Johansen og villeder oss..... Kanskje han skulle gå av med Terje?

    Må sees - over 7.000 har sett den!

    http://www.youtube.com/watch?v=LZWhDfTTE6o

    SvarSlett