tirsdag 15. mars 2011

Oppsummering og refleksjon Ski VM Oslo 2011

Dette innlegget har stått på todo listen i en uke, og hvis jeg ikke raskt skjerper meg, så vil glad-melding fra verdens beste ski-vm drukne i herrefotballen som snart flyter over alle sportssider og domiunerer den "kulørte" digitale presse.... 
Allerede en uke etter Åsne tørket en liten tåre på avslutningssermonien, med HMK Garden i stram dressur, lengter jeg tilbake til en "fotballfri" media-realitet. Allerede dagen etter dukket Drillo, Carev og de overoppskrytte 19 åringene som drømmer om ferrari før de er 20 avisene! Og om brann som skal bytte med Sotra i toppserien!

Men kort oppsummert fra de hvite skispor;
Dette var i overkant bra VM. Nesten for godt på alle områder til å være sant!
Risiko for at norge dominerer litt mye, så de store idrettslandene ikke får opp sine helter, sine elitemiljøer, sponsorer og alt som tross alt på sikt kan bidra til at skisporten blir en verdenssport en vakker (vinter)dag er glemt for en oppsummeringsstund.
Arrangementkomiteen gjorde det de skulle, inkl. å sette på plass Ruter som sviktet allerede første dag da vi stod på perrongen og ventet på trikker som ikke kom (nok av)
Tåke og sol om hverandre, bedre blir det ikke på internasjonale TV bilder. Oslo som by scoret gull, og om det ikke medfører OLsøknad 2022 med frist 2013 til å bestemme seg (!!!!) er Norge som nasjon og Oslo som by direkte kort og smalsynte! Gratulerer Åsne, og ikke vær beskjeden ved å peke på 2200 frivillige. Det er tøft nok å få en så stor gjeng til å stampe i takt og til riktig tid! Synd at Norsk seilsport aldri fikk glede av dine arrangementegenskaper! --))

At Marit Bjørgen traff innertier på alt hun gjorde, og at personlighetsendringen både fra blond pircet trønderbabe for 10 år siden, men også som nedtrykt nederlagsoffer for 4 år siden, er fantastisk å se, og innfyr til dyp respekt for genuin idrettsforbilde. Det nytter å satse - og trening gjør deg bra!
At Petter Northug ble konge, og underveis viste litt tårer, lekte med svenskepressen og viste at han ikke tar alt dødsseriøst, var bra. Han kan fortsatt rykke - men må nok utvikle flere varianter etterhvert som konkkurrentene gjennomskuer.
Svenskelaget som ikke forsto at de ble offer for eget speilbilde etter at Hallner vant første gullet.... Typisk svensker å tro at "då åker det vidare i samma spåret.." De fikk kjenne på at nervøsitet forplanter seg- og da de begynte å skylde på smørebua så ble enda flere nervøse og fortsatte sin sportslig nedtur..

Dette VM ble, tror jeg, dopingfritt. Og jeg skal ikke spekulere i om det var grunnen til at det ikke dukket opp enkelte atleter fra land vi knapt kan uttale eller med begrenset med sne. Vi gledet oss over Danmarks utøver som kom sist inn på 5 mila - det var som det skulle!

Da lille duracellpropellen fra østerdalen vant sin første individelle gull, fikk og tok hun årets kongeklem for åpen skjerm. 4,9 millioner nordmenn gledet og jublet  med  Therese. Og tårene etter stafettgull og skriket etter 3mila. Beundret ble Astrid som er kommet seg etter ryggbrudd.
For noen forbilder vi har i jentegjengen.

De "marginale gruppene" kombinert", hopp "uten vektklasse" fikk sine medaljer, og fikk føle 100.000 jublende folk på universitetsplassen med gode kveldsshow, jublende mennsker, dyreste pølsene i byen, men med snaps og øl til.
Godt at våre syltynne "varianter av mentalt litt ustabile" hoppere ikke fikk mer tid enn det de fikk på skjermen. Hoppsporten må innføre vektklasser snarest og få opp forbilder som kan smile på skjermen uten at rynker sprekker!!!

Men den eneste som virkelg vant gull på hjemmebane var ingen av de nevnte.Det var Martin, gutten fra Røa - et steinkast unna. Først bronsje - da så jeg i byen på premieutdelingen at skuldrene senket seg - og deretter flere gode løp, også stafetten som sikret eneste hjemmebanegull under VMGratulerer, så får vi leve med at du ikke brente all krutt på 5mila for å få en 10 plass ingen vil huske allikevel!
Jeg vet om mange i Røaland som gleder seg til leverposteirennene er ferdige, og du forhåpentligvis iår også kommer til klubben og forteller om hvordan du la opp sesongen og dine opplevelser. Det er som å høre svampefunkssjonen blandt kidzza, noe få "skolelærere opplever.

Men det er på denne måte, i klubbene at vi bygger nye idrettsutøvere - og dagens utøvere er seg bevist sin rollemodell og jeg tror de fleste bruker tid på å gi mest mulig tilbake til sine klubber rundt omkring i Norge. Det er mange 10-15 åringer i Røaland og andre "lokalbygder."... som er i riktig fighter-alder under OL i Oslo 2022.
Frem til da er det mange som skal utvikle sine egne "varianter" av Northug-rykket. Og noen klarer det! OG ALLE HAR LÆRT NOE BARE VED Å FORSØKE, slik Norsk idrett (Norges Idrettsforbund)  har hevdet på sin fane i 150 år på dagen idag! Gratulerer med dagen- i samfunnets tjeneste og for vår alles glede!

Takk for en fin vinter, og et fantastisk VM med så mange høydepunkter vi sjelden får oppleve!

 Det beste med norsk herrefotball er at det betyr at våren kommer og snart blir det ordinær sønnavind på fjorden ! Med respekt for all svette på fotballbane, denne delen av idrettsnorge kan ikke så mye for at "akersgata" pressen er kjørt skevt på grunn gjennom mange år - til de marginale idretters frustrasjon og med fare for at vi overeksponerer enkelte få idretter.... NIF må passe seg for at ikke NFF overtar 95% av organisasjonsansvaret også!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar