onsdag 2. mars 2011

Dopfri Sisu - dopfri Adecco - dopfri outsourcing ?

Igår ble det gull til finland, og rundt løypa i Holmenkollen samt på universitetsplassen var det full trøkk fra publikum for å heie frem Matti Heikkinen, som indikerer at finsk langrenn er tilbake i skisporet 10 år etter dopingsskandalen på deres hjemmebane i 2001. Vi skal være stolte av oss selv- jubelen for Matti var (nesten) like så stor som for de norske forbildene våre!
Om nordisk "dominans" er bra for langrenn, eller om jeg mener Røagutten Martin fortjente en enda mer glitrende medalje, er ikke vesentlig.
Det som er viktig er at vi forstår at det tar virkelig 7-10-15 år å reise seg igjen etter å ha blitt tatt med buksa på knærne og sprøytespissene hengende i stinne lårmuskler!
Det tok vel 6 timer før ny kinesisk svømme-stjerne var "erstattet" av ny gullkandidat... og ingen tror vel at dopingproblemet var løst over natten der!

I idretten må det ny generasjon utøvere, ny treningskultur og nytt støttteapperat til. Finnene valgte å bruke en "utvist nordmann", Magnar Dalen" som bor i sverige og leder det finske laget.
For å få lederjobber (eller støttejobber som skismørerne) innen idretten er det viktigere med hva du står for, hva du kan ,  enn hvor du bor - der har sikkert noen norske bedrifter i utkant-norge noe å lære (Salmar..)!
Honnør til Magnar Dalen ihvertfall som med tålmodighet og hardt arbeide har klart å få "grunnleggende innovervendte" finske folk tilbake på rett skispor. En eneste gullmedalje er sannsynligvis viktig for en generasjon nye utøvere; det nytter å være dopfri- det er bare en dasj talent, litt svette og noe forsakelse på vodkaflasken som skal til... og det har jo (noen) av tømmerhuggerne fra dom finska skogarna klart før...

Refleksjonen er derfor hvordan Adecco vil klare å reise seg etter at de ble "tatt med buksene nede i sykehjemssaken i den virkelige verden" (Og andre selskaper eller kommuner i samme situasjon)
Nytt navn, rebranding, et par lederere som får sparken, salg av vikarpool til Manpower (kom de ikke derfra?) eller kjøper Per Bergerud opp resten og bygger opp nytt stort vikarselskap videre  i samme "løp"?

Det viktigste er kanskje en debatt om arbeidsgiveransvar, og hvorfor fleksibiliteten med temporær arbeidskraft synes å være så attraktiv? Vi snakker ikke om bransjer med midlertidig kapasitetsbehov,(eks oljeplattformbygging på 80-tallet) men om  kommuner med forutsigbarhet innen f.eks omsorgssektoren.

Er det for å redusere risiko for sykepenger, tariffavtale, adminstrasjon, pensjonsforpliktelser eller hva?
Eller er det rett og slett at kommunene ikke er flinke nok til å rekruttere, har begrensninger i metode/lønnsavtaler eller andre syn på hva som skal være "kjerne-virksomheten". Vi ser jo at mange andre selskaper også outsourcer deler av oppgaver og avdelinger (IT, regnskap, AMK- alarm etc) for å bruke resursser på "kjernevirksomheten". (Inntil dette defineres tilbake til hvordan det var for 10 år siden da...alt går i bølger - også outsourcing"

Jeg er bare ikke sikker på at norske kommuner klarte å redusere den medgåtte arbeidstid  og kostnadene for å administrere personal-rekruttering, administrasjon eller personal-håndtering, etter at de begynte å bruke vikarbyråer i stor grad etter årtusenskiftet.  
Dermed ble denne "outsourcingen" mere som en risiko-reduksjon for HMR - personlbehandling og komplekse lønnskalkyler og ikke som et effektivitetsinstrument, hvor tidligere resursser på rekrutering kunne konverteres til "varme hender" !
Hvem i departementet burde bruke litt tid for lage det regnestykket?
Ikke for å skyte gale tidligere beslutninger - men for å unngå å gå i samme type felle på nytt i årene fremover?

Det er ikke alle oppgaver som er egnet for outsourcing, ihvertfall ikke hvis man vet at innovasjon blir viktig for å dekke  fremtidsbehover. Outsourcing av eldre-alarm-løsninger har på 30 år ikke gitt bedre løsninger for den eldre... og fortsatt legges den analoge knappen igjen på nattbordet når bestemor går på baderommet om natten. Antall eldre som faller og blir funnet dagen etterpå på et kaldt baderomsgulv har neppe blitt mindre de soiste 20 årene. Kanskje ulykker med tvinning rundt halsen vil medføre at kommunene stiller større krav til alarmløsninger, outsourcet eller ei??

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar