fredag 18. mars 2011

Var FN egentlig modig mot Libya?

For første gang så kom sikkerhetsrådet i FN i natt til enstemmig beslutning om å gå fullt inn i den escalerende konflikten og potensielle rene borgerkrigen i Libya. FN stiller makt bak beslutninger og resolusjoner!  Risikoen for at Gadaffis  massakre av egne innbyggere med flyangrep og leiesoldaters brutale angrep var sikkert årsaken til at det tilslutt ble fattet et banebrytende FN vedtak.
At ledende arabiske land og organisasjoner også stod bak gjorde det sikkert lettere, og at Gadaffi er lite troverdig og forutseende i sine utfall har vi sett i mange år. Han måtte bli satt på plass før det smalt helt!

Stått ovenfor verdensssamfunnets krystallklare budskap tok det ikke mange sekunder før Gadaffi la ned all militær overgrepsmakt. Gadaffis få rustne jagerfly ville vært tatt ut på timer for flere uker siden hvis beslutningen hadde kommet tidligere! . Så hvorfor ventet FN på å sette denne despoten på plass? Var vår utenriksminister en bremsekloss i den prosessen?
Og er det stor grunn til å stole på hva Gadaffi sier denne gangen? Hvordan blir vedtaket fulgt opp? Hva vi så med Sadam Husseins "komiske Ali" inn til det aller siste, ser vi nå med Gadaffis sønner. Jeg ville også ha forsvart en tilranet formue på mange milliarder med det jeg kunne av løgn og tåkeprat- for i få ekstra tid til å grave ned gull&dollarseddler.... i trygg forvissing om at det går en grense for å kunne forsvare et slikt vanvidd også. Exit ørken og stammeliv i sahara- for hele familien....  

La FN sammen med arabiske liga  komme seg raskest mulig inn i landet - og sørge for at grunnleggende menneskerettigheter og demokratisk samfunnstyring komme på plass fortere enn Gadaffi kan tenke ut sitt neste skritt...

Og utenriksminister Støres blabla i flere uker om vannskeligheter med formulere resolusjoner og etablere flyforbud blabla må jo stilles i et litt grelt lys i etterkant. Støres plutselige "snu-operasjon med sine meninger" var patetisk å høre på pressekonferansen idag tidlig. Hvis man er klar og tydelig og setter makt bak internasjonal holdning, så vil ikke despoter ha mulighet til å eksistere. Ikke pakk dette inn i diplomatisk ull eller tåke!

Hadde verdenssamfunnet vært krystallklar overfor Saddam Hussein på 90-tallet - så hadde krigen i Irak 10 år senere vært unødvendig og spart mye lidelser.  Likeså  i Afganistan. At Saddam brautet med giftgass-trussel for å holde verdenssamfunnet for narr (og utenfor) sin systematiske overgrep mot egne innbyggere, har jo historien fortalt. Ikke så annerledes enn det vi har hørt og sett fra Gadaffi, Kim II eller ??

Hvordan det blir med NordKorea, Iran og en rekke regimer i Afrika hvis FN nå ser at deres nye "vilje til å bruke makt"-linje vinner frem., blir spennende å følge med på.
Det er ingen mennesker på denne kloden som fortjener å leve under despoters tyranni. så la verdenssamfunnet- og nå med FNs nye linje, hjelpe disse mennesker !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar