mandag 14. mars 2011

Japan; snuoperasjon igjen !

Jordskjelv, tsunamien, atomkraftanlegg. Nyhetsbildet siste dagene fyller oss med forskrekkelse, tristhet, frykt og medfølelse for dette flittige folket og dette landet.
Og takknemmelighet for at vi kan leve ut vår beskyttede liv på våre svaberg  og fjellknauser med våre små trivielle problemer som blir ganske patetiske og uvesentlige i et bilde hvor moder jords naturkrefter viser seg frem.

Dette langstrakte øylandet og deres innbyggere både lever og tenker "oppned" fra oss. De smiler når de snyter deg i butikken, foretrekker avtale med håndtrykk istedet for formaliaprosesser, og de er så disiplinerte at det ikke var uten grunn tyskerne så sin samarbeidspartner hos dem i denne verdensdelen tilbake på 30 tallet.
Noen historikere fastslår også at det måtte et hiroshima til for å stanse dette landet og deres militære tropper.

Etter 2 verdenskrig så tok det 15-20 år før Japan var "bygget opp igjen" og blitt ganske ledende på en del viktige varer som hadde sin vekstperiode på 60 og 70 tallet (biler, elektronikk, maskinindustri etc) Japan er fortsatt inne som verdens 3-4 største økonomi - og det vil gjøre dem istand til å bygge opp østkystens infrastruktur igjen, selv om de siste årene har vært rimelig harde og turbulente for japsene.

Men denne gangen, enten vi setter "startdato" finanskrisen eller tsunamien, så vil Japan denne gangen kun bruke 15-20 måneder på gjenopprette landet. Og de vil gjøre det med disiplin og resursser få andre nasjoner er i nærheten av. De vil komme tilbake med oppbygging av kompetanse på katastrofeoppbygging som resten av vår sårbare klode gjerne vil få en bit av. Og de vil "eksportere" innovasjoner og tjenester som vi ikke har hørt om ennå¨!
De kommer til  marsjere i takt og på dugnad med minst mulig hjelp fra resten av verden sikre at det fortsatt er muligheter å bo på denne utsatte jordskorpe-delen. La oss håpe at de ikke er "for stolte" til å unngå å ta imot råd og hjelp der andre land også kan bidra med noe, f.eks for atomkraftanleggene.

Oppdatert 24/3 ; Det tok 6 dager før de første veiene var reparert....
http://www.dagbladet.no/a/15931255/

De  fortjener støtte, tente lys og verdens varme tanker i disse tider, disse flittige mennesker, og det kommer til å bli et beundringsverdig skue som styrker den japanske nasjonale moral ytterligere! De bruker nemlig motvind som drivkraft for å gå med bøyde hoder mot felles mål !!   

Jeg lurer på hvor lenge det er til Haiti kommer opp på det nivået de var føre deres katastrofe for et år siden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar