mandag 21. desember 2009

Habilitet og ordentli`ghet

Elin Ørjaseter har en god penn. Og nok erfaring til å følge samfunnsledere som balanserer hårfint på kanten av egeninteresser og det ansvar de er satt til å forvalte i en posisjon.
http://e24.no/kommentar/e24-kommentar/article3428818.ece

Det kan faktisk være en stor fordel å få erfarne og skolerte samfunnsledere. Jeg tror ledere med solid faglig bakgrunn fra relevant industri/bransje raskere og ofte bedre kan yde en god lederjobb (som fiskeriministeren) i motsetning til folk som blir feilplassert (som forsvarsministeren) eller mangåring opplærling-plassert (som kulturministeren)
I stadig mere komplekse problemstillinger, så er det en fordel at vi har ledere som er oppdatert innenfor fagfelt, og faktisk har overblikk å navigere de ulike prosesser etter. Ellers blir styringen lik den engelske komiserien "javel, Hr Statsråd" fra forrige årtusen!
Men alle mennesker har ansvar for å være troverdig, med stor åpenhet og redelighet i den rolle og virke som utøves.

I fremtiden vil bedre utnyttelse av IKT verktøy og søkemotor-algoritmer, kunne "henge på" enkeltsaker eller enkeltpersoner over tid. Og liste opp hva som er sagt om et tema eller sak, og om det er andre relevante utsagn om samme uttalelse/tiltak/beslutning.
Det betyr en faktisk utfordring fra samfunnsledere til å være ærlig - og kunnskapsrik også over tid når man uttaler seg i media. Her blir det lett å møte seg selv i døra!!

Jeg gleder meg til neste valgkamp! Og tror faktisk at teknologien vil hjelpe samfunnet til å beskytte demokratiet og de åpne prosesser! Og spare oss for maktmennesker som har flere agendaer og for mye mel i kakene!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar