tirsdag 9. mars 2010

HURRA for PAPIRAVISEN i den digitale tidsalder!

De som kjenner meg stusser sikkert på denne overskriften. Men selv om jeg har vært rimelig dypt innvolvert i de siste 25 årenes digitale fremvekst, og valgte bort Aftenposten i postkassen for noen år siden, så har jeg kommet tilbake til gruppen som liker lukten av trykksverte....foreløpig

Om det var Aftenpostnes abbonementskampanje eller mine inngrodde lesevaner, bl.a fra søndagsavisene i danmark (Berlingske er faktisk minst 3cm- ofte 5cm tykk på søndager, skal være usagt.

Noen argumenter som taler for/mot papiraviser;
- sitte ved kjøkkenbord istedet for der hvor PCen vanligvis er. Unngå konsekvenser ved kaffe og eggeplomme-søl....
- formatet er stort -lett å få oversikt på artikkler som er skrevet
- kan på 1 sekund velge bort egne bilag, seksjoner, hoppe over sider etc
- Det tar 5 sek å sjekke personaliasiden i Aftenposten om jubilanter, dødsfall etc i omgangskretsen, minst 20 ganger raskere enn i den digitale versjonen
- Dybde-artikkler og temaer er lettere å få oversikt over, og hvis god bruk av typografi, layout og bilder skaper avissidene oppmerksomhet og interesse (eller ikke) på et sekund!
- Reklame-flaten er mindre "dominerende" og mindre "flashete" på papir

Noen argumenter for/mot nettavviser;
- Rene Nyheter er glimrende på nett, og papirutgaven overlegen
- Nettavisene skal alltid "narre deg" inn til nye sider/stder/portaler (klickregistrering?) for at du skal få "lese hele nyheten" Tar tid og er unødvendig tidstyveri.
- BreddeFormatet er feil, må scrolle mye for å lese hele teksten.
- Kan ganske enkelt forstørre teksten når noen har tatt brillene mine...
- Nettet fokuserer stadig mere på bilder/video og lyd. Reklame-formatene blir stadig mer avanserte og "blokkerer" mine øyne slik at jeg aktivt må fravelge eller gå videre
- Tar mye tid å åpne og oppdatere fra bare 10-15 ulike nettsider/kilder
-Du trenger alltid "et hakk" høyere linjehastighet for å få rask nok oppdatering/åpning av sidene (=blunketiden)

Still spørsmålet; På 10-15 minutter ved frokostbordet, vil en papirbasert eller digital morgenavvis gi deg "mest oppdatert" informasjon idag? Burde kunne testes ved memory-studie.

- Dialog/samhandling og kommunikasjon med mange mennesker er topp under sosiale medier i den digitale verden, men det fungerer ikke som fullstendig og fullverdig alternativ til avisene. Tenk hvis du skal følge med inn i x antall avisers facebook-versjoner for å holde deg oppdatert på alt som skjer rundt deg?... digital tidstyv kaller vi det.

Nettaviser på nyheter bør og må utvikles videre fra "første generasjon slik vi ser idag. Jeg vil "designe" min egen digitale avis, med kilde-valg direkte til internasjonale leverandører, til nyhets-byråene direkte, eller fra f.eks VG på sport, Dagens Næringsliv på økonomi, Aller på gossip, Dagbladet på kultur, Aftenposten på politikk og kronikker fra Morgenbladet, samt freelanser og pensjonist Kåre Valbrokk på kronikker av og til.. Digitalt levert kl 0800 som egendefinert "nettavvis",priset som ordinær 50-80siders avis. Så får et regime fordele mine 10-15 kroner til alle innholdsleverandørene!

Noen informasjonspiloter, agenter, RSSfeeds, søkemotorer og andre teknikker eksisterer og har vært "dypt tilgjengelig" i noen år. Men brukergrensesnitt og applikasjonene som skal velge/administrere og samle "MIN AVIS" er ikke godt nok utviklet - ennå.

Om noen få år så kommer det 2-sidige Laptop-skjermer i tabloid-format.
Med en tyngde som er mindre enn Søndagsberlingske.
Hvem hjelper meg å lage applikasjonen som designer min egen digitale avis, og forretningsmetodikken som gjør at innholdsleverandører, enten det er de 5 siste redigererne på desken til Dagbladet, eller Bloggere fra hele verden, skal dele på min 10-krone som jeg hver dag er villig til å legge ned for en fin informasjonsopplevelse... enten det er papir idag, eller digital avis imorgen...

Men dagens nettaviser, med redusert innhold og stort sett klipp&lim fra reuter og andre kilder, er ikke verd en krone utenom det de tar inn fra annonsører da.. Om mulig enda mindre enn VG/Dagbladet som nyhetsmedium på ettermiddagen....verdien ligger i opptennings-medium..

Så i mellomtiden, før PCene blir med 2-skjerm+20tommer portrait skjerm, bruker jeg nettet til nyheter, Aftenposten til daglig oppdatering, VG/Dagbladet til sensasjon eller kultur/tema og eller sosiale media til å kommentere, diskutere og holde kontakten !

......men minicomputeren passer jo perfekt inn til bokformatet allerede idag, tenke seg til....riktignok som enkeltside, og mangler bare en browserapplikasjon som vender skjermen til portrait og fokuserer litt mer på gråtone istedet for farger....
Vi som fortsatt liker å lese tekst og innånde litt trykksverte i fremtiden får se!

1 kommentar: