lørdag 6. mars 2010

Tax-fritt skudd i foten!

Dagens agurk og selvskudd; Finansminister Johnsen er på desperat jakt etter gode steder å hente inn penger, eller å spare penger før første budgettkonferanse for 2011....

Andelen av det totale salget av gode brune eikefatlagrede gleder, eller parfymecardiangs, og sigaretter/sigarer på flyplass-taxfributikkene - er sikkert stort og dominerende. Ekstrem lønnsom må den da også være når det bygges "super-opplevelses-markedet" som du "tvinges" å gå igjennom på Gardemoen på vei til verdens dyreste smørbrødskafeer og videre hastende til gate-utland.
Så kreativ var Avinor at de har klart det kunsstykket å få godkjent salg etter landing, for å sikre at flest mulig kjøper en flaske ekstra utover det som er kjøpt til halv pris i utlandet - og derav gjør seg til lovbryter i tollen... Men det er jo klart at lettere fly sparer fossilt drivstoff og er miljøvennlig!

At en flaske Gin koster avgiftsfritt i europa 3-4 euro (30 kroner), fra produsent det halve, på gaten i københavn drøye 100, på taxfri/Kastrup ca det samme, og 150,- på taxfri på Gardemoen viser hvilken kjempefortjeneste den norske stat, samt avinor som utleier/regulator på taxfri-handel tjener har. En bruttofortjeneste på ca 4ganger innkjøpspris + moms er vel litt mere enn de fleste handelsvarer i andre bransjer.

Finansministeren må ha vært i skattepolitisk "tåke" litt lenge hvis han klarer å tro at taxfri ødelegger for salget av ordinær Gin på polet til 200-300kr, og som er priset 10ganger innkjøpspris i europa. Det er ikke slik markedsmekanisme virker, da konsumet vil (igjen) gå over på hjemmeproduksjon og smugler-kanner med rimelig fair risiko for gift-død, samt noen flere tønner som kommer over havet!

Men kanskje utspillet er et taktisk grep for å komme seg unna " avtalen med tysk/norske taxfri-kjeden DutyFree, slik som tidligere man ble kvitt domaninate Alder, som var engelsk-basert. For 12-15 år siden da det var andre eiere av taxfri-butikkene var det alltid gode tilbud på Cognaq og Armanacer. Siden slutten av 90-tallet er det jo bare tilbud på standard dårlig blended whisky, Basset`s, Jegermaister og søt Gin fra de dårlige nedlagte industrikvartaler utenfor London.
Fordelen med tysk-basert eier av taxfri siste årene er at Riesling og Mosel viner har blitt overeksponert på tilbudssiden. Men gode tilbud på "jegermaister" er fortsatt for den lille 1% av drikkfeldige charter-reisende!
Vet du hva en flaske Jegervariant koster i butikken i Køln, så forstår man at superfantastisketilbudet på Gardemoen er rent landeveisrøveri av reisende tankeløse nordmenn!

Jeg savner så inderlig de virkelig gode tilbud på de eikefatlagrede gode gamle singlemalt-doublecask fra skotske høylandet som etter 25 år nærmer seg de franske fettere-flaskene fra spesielt Armanac-distriktet....fordi jeg altfor skjelden kommer til Skotland lenger! Men med litt mere avganger fra RyanAir/EasyJet og ingen taxfrifristelser lenger, så blir det jo samme kostnad å reise t/r en ettermiddag for å hente hjem 2 flasker fra Glasgow som å ta en tur på briskebypolet..

Så hvis nedleggelse av taxfri-butikkene gjøres for å få tilbake gode tilbud på franske eller skotske fristelser, er også jeg positiv.
Men hvis det er fordi man tror folk vil løpe på polet å betale dobbelt pris - og derav fylle opp 3 mia ekstra i avgifter over poldisk- så glem det hr Johnsen! Det er dine sambygdinger fra Hedemarken som blir vinnere, og du får hverken avgift eller moms på den omsetningen!!!! Kanskje Brustad kan leie ut noen m2 som "fristeds-utsalg" ved kantinen på fylkesmannens kontor, slik at det er et nytt inntektselement på plass til når du kommer tilbake fra permisjonen !

Og jeg lurer på hva statlige Avinor vil tape på utleie-inntekter på flyplassene...minimum 1 mia, men det får de sikkert igjen ved å leie ut de bonede marmorgulv til flere kiosker som selger Imsdalvann til 150kr pr liter (4 flasker) eller en slafse-e-pakket baguett til 88,- stk.....

Jeg tror de rødgrønne trenger flere edrue inspill før 2011 budsjettet er ihavn!! Fortsetter dem slik blir det drømme-revansj for de borgelige partier

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar